Január 22-én, a Himnusz születésének napján országszerte megemlékeznek nemzeti imádságunk születéséről, amelyhez a kulturális intézményekben a magyar kultúra napi események kapcsolódnak.

A 1989 óta ünnepeljük a Magyar kultúra napját január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be, és tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Ezen a jeles napon, az évfordulóhoz kapcsolódóan országszerte megemlékezéseket tartanak, ami egyben alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk hagyományainkra, nemzeti tudatunkra, tárgyi vagy akár szellemi értékeinkre egyaránt. Kiemelten figyelve a helyi értékekre.

A magyar nép zivataros évszázadairól íródott fohászt rejtő Kölcsey kézirat éppen olyan kalandos utat tett meg 1823. január 22. óta, mint maga a magyar nemzet, amelynek később a Kölcsey vers a himnusza lett.

Az a bizonyos csomag, amely a Himnusz kéziratát is tartalmazta valamikor az 1830-as évek végén eltűnt, és ekkor megkezdte a több mint száz évig tartó rejtett útját. A költő 1838-ban bekövetkezett halála után ugyanis a Kölcsey hagyatékkal együtt a kézirat az unokaöccsére, Kölcsey Kálmánra maradt, hogy végül a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonába kerüljön. A család tulajdonából különböző leszármazások, öröklődés után végül a kéziratcsomagot csak 1946 decemberében tudta megvásárolni az Országos Széchényi Könyvtár.

A magyaroknak a XIX. századig nem volt önálló, nemzeti himnusza. Kölcsey nagy hatású versét harminc nyelvre fordították le, és a kor nagy magyar zeneszerzője, Erkel Ferenc zenésítette meg 1844-ben.

A Himnusz népszerűségét jól mutatja, hogy közmegegyezésre egyfajta nemzeti imádsággá lett, mire a kiegyezési tárgyalásokra Ferenc József Pesten megnyitotta az országgyűlést, és bevonult annak felcsendülő hangjaira.

Egy másik legenda viszont úgy szól, hogy mikor 1903. március 15-én Ferenc József a pécsi kadétiskolába látogatott, és a katonazenekar a császári himnuszt játszotta, a fogadására összegyűlt tömeg a zenekar hangját a magyar Himnusz éneklésével nyomta el.

Teljes mértékű hivatalos magyar Himnusszá válására egészen 1989-ig kellett várnia a magyar nemzetnek.

A bahir.hu korábbi főszerkesztőjének, Vági Mártonnak 2023-as, a magyar kultúra napjának kapcsán született gondolatai bizony ma is aktuálisak.