Színészek, artisták és mutatványosok utcai előadásai nyitották meg Velencében a február 13-ig tartó karnevált szombaton. Amely idén a város szülöttje, Marco Polo halála hétszázadik évfordulójáról emlékezik meg. A Velencei Karnevál a világ egyik leghíresebb rendezvénye.

A Velencei Karnevál a világ egyik leghíresebb rendezvénye

    A világ egyik leglátogatottabb farsangjának nyitónapja az idén a holokauszt nemzetközi emléknapjára esett, ezért az igazi ünneplés csak vasárnap kezdődik a Rio di Cannareggio csatornáján szokásos vízi parádéval.
    A látogatók már szombat kora reggeltől ellepték a velencei utcákat, tereket, ahol mutatványosok, artisták, színészek két héten át, naponta csaknem ezer rövidebb és hosszabb előadást mutatnak be.
    Évek óta az úgynevezett „diffúz” karnevált tartanak, vagyis nem kizárólag a Szent Márk téren és a történelmi városközpontban, hanem egyszerre számtalan helyszínen zajlanak a farsangi események. Beleértve a lagúnák szigeteit és a szárazföld városait is.
    A húshagyó keddig tartó program a carnevale.venezia.it honlapon olvasható.

A karnevál vasárnapi programja


    A vasárnap délelőtti vízi parádén színesen feldíszített gondolák, csónakok, hajók vonulnak fel karneváli jelmezesekkel. A menetet a hagyomány szerint egy hatalmas patkány vezeti, vagyis egy szürke patkányt ábrázoló csónak, amely végigsiklik a csatornákon, jelezve, ki is számít a város igazi urának.
    A patkány sorsa ismert: amint a vízi felvonulás a végéhez ér, a papírpatkány szétpukkan, és színes léggömbök, szalagok szállnak fel belőle.
    Az idei karnevál a Kelet felé – Marco Polo csodálatos utazása címet kapta. A város a nagy utazó halála 700. évfordulójáról emlékezik meg: a velencei születésű Marco Polo 1324 januárjában hunyt el.
    A mostani lehet az utolsó karnevál, amelyen teljesen ingyenes a részvétel. Áprilistól tervezik bevezetni a városba való fizetős belépést.
    A velencei karneválon rendkívüli tömegre kell készülni elsősorban a hétvégeken, a vasútállomástól előre megjelölt útvonalakra terelik majd a turistákat. A Szent Márk teret, ha az ott tartózkodók száma eléri a húszezret, ideiglenesen lezárják.

forrás: mti

További fontos hírek itt!