Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Máltán elég gyakran látok iskola-buszokat, amelyek reggel viszik, délután hozzák haza a gyerekeket. Mivel nekem ugye nincs gyerekem, ezért eddig sokat nem foglalkoztam ezzel a dologgal, de az imént utánanéztem, hogy mégis mi is ez pontosan. A lényeg, hogy ez egy ingyenes szolgáltatás, amelyet óvodáskortól lehet igénybe venni, ha jól tudom középiskola végéig. Tök mindegy, hogy milyen suliba jár a gyerek, akár magán, akár egyházi, akár állami iskola, a szolgáltatás mindenkinek jár. Vannak persze bizonyos szabályok, de aki azt betartja (pl az év legalább 75 százalékában igénybe kell venni a buszt), annak a gyerekét ingyen viszik, hozzák. Ez megint egy olyan dolog, amire amúgy szívesen fizetek adót, mert hasznosnak találom. Ha ez a szolgáltatás elvisz minden reggel 10 nagyobb mikrobusszal (én olyanokat látok) mondjuk 150 gyereket, az azt jelenti, hogy nem kell 150 szülőnek elindulnia autóval, hogy elvigye a gyereket óvodába, iskolába. 150 autó helyett elég 10 mikrobusz.

Ráadásul ugye egyre többen vagyunk, akiknek a munkarendje hibrid, elég hetente egyszer-kétszer bemenni az irodába, szóval csomó embernek egyáltalán nem kell a nap két legforgalmasabb időszakában autóba ülnie, hiszen se a munkahelyre, se az iskolába nem kell elmenni. Teszem hozzá, még így is elég nagy dugók vannak Máltán, nyilván ezt az országot nem ennyire emberre és autóra tervezték.

Viszont Málta kb. akkora mint Pest, ha itt megvalósítható egy ilyen program, akkor alighanem legalább a nagyobb magyar városokban is megvalósítható lehetne, mert mondjuk egy olyan város esetében, mint Pécs venni 20 mikrobuszt, amelyek reggel és délután kettőt fordulva elvisznek 600-600 gyereket iskolába majd haza, nem kéne, hogy tétel legyen. Ez egy olyan szolgáltatás, amit simán fedeznie kellene a befizetett adónak, szerintem egy stadion árából három éven át működhetne ez a dolog 10 városban, és akkor még lehet, hogy keveset mondtam.

Mennyivel egyszerűbb lenne ez mindenkinek? A szülőknek sem kellene emiatt felesleges köröket futniuk, elég lenne a sarokra kikísérni a gyereket, ott feltenni a buszra, délután meg lesétálni érte, a forgalom is csillapodna, hiszen adott esetben egy jól megszervezett suli-busz program több száz autót tudna kiváltani, a kisebb gyerekeket a tömegközlekedéstől sem kellene félteni, biztonságosan vinnék, hoznák őket.

Valahogy ilyen az, amikor az emberek által befizetett adót jól használják fel és olyan szolgáltatást nyújt az állam, ami tényleg hasznos. Itt ilyen piros mikrobuszok járnak egyébként.

Forrás. Vági Márton

A bahir.hu korábbi írásából az is kiderül, hogy itthon sajnos egészen más a helyzet.