1964 január 29-én született Budapesten Schnell Ádám színész, szinkronhang. Az Arany János Gimnáziumban érettségizett, majd a Nemzeti Színház stúdiójának tanulója lett. 1989-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1993-ig volt a Madách Színház tagja. 1996 és 2013 között a József Attila Színház tagja. Jelenleg, 2013 óta a Nemzeti Színház társulatát erősíti.

Az ország egyik legjobban foglalkoztatott szinkronhangja. „1987-ben a Pannónia Filmstúdióban kezdte a szinkronszínészetet. A szakmát a legjobbaktól sajátíthatta el, hiszen a magyar szinkronrendezés akkor a fénykorát élte, külön szinkronrendezőkkel és csak szinkronnal foglalkozó színészekkel dolgoztak együtt. Emlékezetes szerepeinek tartja Nicolas Cage első filmjeit, akivel egyidős egyébként, illetve megtiszteltés volt számára Al Pacino hangja lenni az Egy asszony illata (1992) című klasszikus filmjében, a munkájáért később többen gratuláltak. De ő Brian hangja a Fammily Guyban, és hallhattuk a Nancy ül a fűben (Spangli) vagy a Született feleségek szerepiben is.” -írja róla a mafab

Díjai: A József Attila Színház Nívódíja (2004), Kaló Flórián-díj (2007), Jászai Mari-díj (2008), Érdemes művész (2014)

Számos színházi szerep és film is szerepel a repertoárjában. A Szomszédok című szappanoperában Sanyi a teniszpálya tulajdonos szerepét játszotta.

Boldog születésnapot kívánunk!

További tartalmak itt!