Csaknem hatszázezer ember látogatott el a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) helyszíneire, rendezvényeire tavaly – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.    

A többi között a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Kodály Zoltán nevét viselő koncert- és konferencia központot, valamint az ókeresztény értékeket bemutató világörökségi helyszíneket is üzemeltető ZSÖK közleménye szerint tavaly csaknem 3 ezer programot valósított meg a társaság, azokon pedig több mint 574 ezer látogató vett részt. Így 2023-ban az azt megelőző évihez képest nőtt a látogatószám és a fizető látogatásokból származó bevétel is 35 százalékos emelkedést mutat.    

A közlemény szerint a látogatószám emelkedéséhez több újdonság is hozzájárult, így a pécsi világörökségi helyszínek megújulása révén új applikáció, időkapszula játék, kisfilmek, VR szemüvegek, modern multimédiás tartalmak, szelfipont és egy látványos makett segít szórakozva megismerni Pécs ókeresztény örökségét.    

Emellett első ízben rendezték meg a Kodály Központ Hangjai című tematikus napot, amelynek kínálatában exkluzív kulisszák mögötti séták, elektroakusztikai kiállítás, hangtechnikai előadások is szerepeltek. Ugyancsak új rendezvény volt a Pécs The Force Be With You – Első Pécsi Star Wars Nap, amely azonnal telt házzal nyitott – idézték fel.  

A tájékoztatás szerint a Kodály Központ idei fellépői között szerepel Zorán, a Punnany Massif, Koncz Zsuzsa, a Budapest Klezmer Band, Charlie, Rúzsa Magdi, Hobo, a Csík zenekar és a Bagossy Brothers.    

Folytatódnak a Zsolnay Színház előadásai, februárban Páratlan Páros néven komplex programajánlatok várják az érdeklődőket a szerelem jegyében a Zsolnay Negyedben, később pedig a Ripoff Raskolnikov Band feat. Roberto Luti (ITA), a Pál Utcai Fiúk Akusztik, az Európa Kiadó, a Bohemian Betyars, a Deák Bill Blues Band és a Tankcsapda is színpadra lép az E78-as rendezvényteremben.    

Az idei programok között ismét megrendezik a városi gyereknapot, a Zsolnay Pikniket, a Sétatér Fesztivált, a Zsolnay Fényfesztivált és a Szamárfül Fesztivált, valamint a Pécsi Star Wars Nap, a Zsolnay Negyed Éjszakája, a Pécsi Napok, az Adventi Kézműves- és Mesevásár, valamint a Városi Szilveszter is helyet kap a ZSÖK rendezvénynaptárában 2024-ben – írták.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál híreket Pécsről, és a napi közéletről.