Alig két órával a monoki halálos tűz után újabb tragikus tűzeset volt, ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyei Apátfalván. Hétfőn késő délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Széchenyi utcában kigyulladt egy hatvannégy négyzetméteres ház. A huszonnégy négyzetméteren pusztító tűz két helyiséget érintett, és az épület tetejére is átterjedt. Három járművel vonultak a helyszínre a tűzoltók, akik oltás közben egy holttestet találtak. A tűz keletkezési körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni.

Azokban a lakásokban, ahol van füstérzékelő, nemhogy haláleset, még sérülés sem történik, nagyobb tűz sem keletkezik, hiszen a lakók azonnal tudomást szereznek a tűzről. A füstérzékelőt a szoba közepén a plafonra kell szerelni. Ha kigyullad valami, a füst felfele száll, így a plafonon lévő füstérzékelő azonnal jelezni fog, így van idő eloltani a kezdődő tüzet, vagy kimenekülni, és hívni a tűzoltókat.

Nem unatkoztak az elmúlt hétvégén a baranyai tűzoltók sem, akiknek hat tűzesetet kellett felszámolniuk, emellett nyolc műszaki mentést is végrehajtottak.

Többeknek kellett elköltözniük, miután lángok csaptak fel az otthonukban

Lakhatatlanná vált egy száz négyzetméteres családi ház szombat délután Cserdin, a Szőlőhegyen. A nappaliban levő fatüzelésű kandalló füst- és hőelvezető csöve felhevítette a födémet, az álmennyezetet és annak környezetét, vélhetően emiatt keletkezett a tűz. Az esethez a szigetvári és pécsi hivatásos, valamint a szentlőrinci és szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók vonultak, majd több irányból eloltották a lángokat. A nappali mennyezete beszakadt, emiatt a helyiség teljesen kiégett. Az ingatlan lakhatatlanná vált, személyi sérülés szerencsére nem történt.

Elektromos zárlat okozhatott tüzet szombat délután Zókon, egy Arany János utcai családi házban. Az ingatlanban egy gardróbhelyiség égett, a lángok kis mértékben a bútorokra is átterjedtek, az épület emiatt füsttel telítődött. A tűz keletkezésekor senki sem tartózkodott otthon, személyi sérülés nem történt. A lángokat a pécsi hivatásos tűzoltók eloltották, a munkájukat a szabadszentkirályi önkéntesek segítették. A házban élők ismerősökhöz költöztek.

Teljesen kiégett az a tótújfalui családi ház, amelyben tegnap késő este, dohányzás miatt keletkezett tűz. A száz négyzetméteres, Szabadság utcai ingatlanban a tulajdonos elaludt dohányzás közben, mire felébredt már nem tudta eloltani a lángokat, kimenekült az épületből. A tűzesethez Sellyéről, Barcsról és Szigetvárról vonultak hivatásos egységek, a tűzoltók négy vízsugárral eloltották a lángokat. A tulajdonost a mentősök a helyszínen ellátták, lakosságvédelmi intézkedés keretein belül a polgármester biztosított számára lakhatást.

Vészjelzés egy pécsi ingatlanban

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy Gém utcai családi házban tegnap este Pécsett. A lakók éppen hazaértek, amikor észlelték a vészjelzést, kinyitották az ablakokat, elhagyták az ingatlant és értesítették a katasztrófavédelmet. A pécsi hivatásos tűzoltók csukott ablakok mellett méréseket végeztek az ingatlanban, kis mennyiségben ugyan, de kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A nappaliban lévő cserépkályha kéményén több repedés is volt, valószínűleg innen áramlott vissza a füstgáz és emiatt jelzett az érzékelő. A tűzoltók felhívták a tulajdonosok figyelmét, hogy a hiba kijavításáig a kályha nem használható, addig a lakók rokonokhoz költöztek.

Forrás: katasztrofavedelem.hu Fotónk illusztráció!

A bahir.hu oldalán naponta tájékozódhat az akzuális közéleti hírekről is.