Az LMP álláspontja szerint az egyetlen helyes dolog, amit Novák Katalin tehet, hogy visszavonja a bicskei pedofilügyben hozott elnöki kegyelmét –
mondta Süveg Anna, az LMP szóvivője hétfői online sajtótájékoztatóján.    

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az államfő „újra botrányt okozott” és „gyalázatos döntést hozott”, amikor kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, „aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat”. Nem is volt olyan rég, hogy Novák Katalin a terrorvádak miatt elítélt Budaházy Györgynek adott kegyelmet – idézte fel.    

Süveg Anna azt mondta, mivel az államfő várhatóan nem fogja visszavonni a döntését, az LMP – ahogyan a Budaházy-ügyben – most is kikéri a kegyelmi döntés alapjául szolgáló dokumentációt és döntéselőkészítő anyagokat, valamint az igazságügyi miniszter felterjesztését. Hangsúlyozta: elvárják az államfőtől, hogy személyesen is nyilatkozzon és indokolja meg döntését.    

„Annyival bizonyosan tartozunk az áldozatoknak, hogy a bűnösöket elítéljük, ezt minden felelősen gondolkodó ember így gondolja. Mi, Zöldek ebben biztosak vagyunk” – húzta alá a szóvivő, aki szerint a bicskei gyermekotthon alapügye „önmagában is mélységesen felháborító”, de a köztársasági elnök „még gusztustalanabbá” tudta tenni azt.    

„Megnyugtató magyarázat nincs, csak az államfői hivatal adott ki egy veszteségminimalizáló közleményt arról, hogy ők elítélik a pedofíliát” – jegyezte meg.    

Süveg Anna kijelentette: az LMP szerint a kegyelmi jog gyakorlása különleges, kizárólagos jogköre a mindenkori államfőnek, Novák Katalin pedig „másodszor bizonyította, hogy ezzel a joggal nem él, hanem visszaél”.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu is beszámolt a pedofil ügyről, amelyben Novák Katalin elnöki kegyelmet adott.