Az LMP az Igazságügyi Minisztériumnak már megküldött közérdekű adatigénylésen túl, törvénymódosítást is kezdeményez a Parlamentben Novák Katalin újabb botrányos, pedofilbűncselekményekben részt vevő elítéltet felmentő kegyelmi döntése után – írja az LMP közleménye alapján az Úgy Tudjuk.

A kegyelmi eljárások annak kapcsán kerültek a médiafigyelem középpontjába, hogy nemrégiben kiderült, hogy Novák Katalin a pápalátogatás alkalmából többeknek amnesztiát kapott. Az érintett személyek között szerepelt a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettese is, aki tisztában volt azzal, hogy az igazgató szexuálisan zaklat gyermekeket, ám nem tett lépéseket az, sőt, azt próbálta elérni, hogy a gyerekek ne tegyenek panaszt az ügyben. Ez azonban megtörtént, és mind őt, mind az igazgatót többéves szabadságvesztésre ítélték.

A törvénymódosításunk értelmében nagykorú elkövető esetében mindig nyilvánosnak kell lennie a kegyelem tényének. Továbbá számos kiemelt bűncselekményi körben – így többek között: élet elleni, szexuális, gyermekek sérelmére elkövetett, emberiesség elleni, közbizalom elleni bűncselekmények – a kegyelem megadása esetén a határozatnak a miniszteri előterjesztési indokolással együtt nyilvánosnak kell lennie, ahogyan az eljárási kegyelmi döntéseknél is, ha azokat jóváhagyta az államfő.  Bízunk benne, hogy az Országgyűlés képviselői nem Novák Katalin államfőt, Varga Judit bukott igazságügyi minisztert vagy – talán ami ennél is súlyosabb – a pedofil bűncselekményben részt vevő elítéltet fogják védeni, és megszavazzák az LMP javaslatát. – írja a Zöldpárt.