Sajtótájékoztatót tartott ma Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője a Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson is telephellyel rendelkező SungEel Hitech Hungary Kft. nevű céggel kapcsolatban.

Hangsúlyozta, hogy az nem szuverenitásvédelem, hanem a nemzeti érdekek elárulása, ha milliárdokkal támogat a kormány olyan cégeket, amelyek veszélyeztetik a munkavállalók biztonságát, egészségét, szennyezik a környezetet és sorozatos semmibe veszik a magyar törvényeket. A kormány pedig hazudik, amikor azt állítja, hogy a már működő, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzemek szigorú környezetvédelmi szabályok betartásával működnek.

Az érintett dél-koreai cégről elmondta, hogy korábban sajnos már tapasztalható volt a részükről több botrányos ügy, tűzesetek, robbanások és egy halálos végkimenetelű baleset is történt már az egyik telephelyen.

Sajnos már azt tapasztalhatjuk, hogy a sorozatos jogsértéseken kapott cég olyan magyar embereket fenyeget, akik azért küzdenek, hogy megvédjék a környezetük egészségét. – mondta Keresztes

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányzati szervek is rendszeresen akadékoskodnak és több esetben pereskedésre van szükség ahhoz, hogy az érintettek hozzá tudjanak jutni az üzemek működésével és az esetleges veszélyeztetésekkel kapcsolatos közérdekű információkhoz. Az Átlátszó nevű internetes portál is hónapokig elhúzódó pereskedést követően jutott hozzá olyan iratokhoz, amelyekből kiderült, hogy a cég egyik üzemében milyen rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat és az is, hogy bizonyos esetekben még a kötelező egészségügyi vizsgálatok elvégzését is elmulasztották.

Az Átlátszó által nyilvánosságra hozott adatok közül a képviselő kiemelte, hogy a cég egyik fióktelepén a hatósági mérések kimutatták, hogy az egyik gépsor mellett a nikkel levegőben mért koncentrációja a határérték mintegy kétezerszerese volt.

Erre az üzemre mondta korábban a kormányhivatal, hogy nincs szükség környezetvédelmi engedélyezésre, mert nem lesz jelentős környezeti hatása. Ez is bizonyítja, hogy felelőtlenül jártak el az illetékesek. – mondta.

Elmondta továbbá, hogy a napokban nyilvánosságra került egy videó, amelyen az látható, hogy szabálytalanul használtak egy zárt rendszerű daráló gépet, amelynek következtében nagy mennyiségű veszélyes anyag került ki a rendszerből. Miután a videó kikerült, a cég elkezdte fenyegetni az egyik olyan civilt, aki a térség érdekeinek megvédéséért dolgozik.

Felháborító, hogy egy sokszoros jogsértésen kapott cég magyar embereket fenyeget. – mondta.

Keresztes elmondta, hogy a cég működésével kapcsolatos ügyek miatt részben az ő feljelentése nyomán már nyomoz a rendőrség, most pedig a nyilvánosságra került videó tartalma miatt ismételten feljelentést tesz.

Azt gondoljuk, hogy a szuverenitásvédelem azt jelenti, hogy megvédjük a magyar emberek egészségét, biztonságát és érdekeit. – emelte ki Keresztes.

A sajtótájékoztató végén hangsúlyozta, hogy követelik a kormánytól és a hatóságoktól, hogy ne csak a szavak szintjén, de tettekben is álljanak ki a magyar emberek érdekei mellett továbbá elvárják, hogy a munkavállalók egészségét veszélyeztető esetekben a felelős vezetők személyes felelősségrevonása is történjen meg. Végezetül pedig köszönetet mondott az érintett civileknek és a munkájukat végző oknyomozó újságíróknak.