Ma ünnepli 28. születésnapját a Pokemon Franchise. A jeles napot a Pokemon Gameboy 1996 február 27-i megjelenéséhez kötik. Azóta azonban a Franchise jelentősen bővült: immáron 20 egészestés animációs film jelent meg, a sorozatból pedig már a 26. évad is lezárult.

Az Animációs Sorozat egy fiatal tréner, Ash Ketchum küzdelmét mutatja be a Pokemon-mesterré vezető rögös úton. Noha a 22. évad végén a főszereplőnk megnyerte az Alola Ligát, ugyanakkor a rajongók a helyett, hogy örültek volna, többségében inkább csalódottak voltak (gyengén felépített riválisok, epikus összecsapások hiánya, túl könnyű szabályrendszer, vitatható bírói döntések).

Hogy emiatt-e vagy már eredendően ez volt a terv, azt nem tudjuk, de ezt követően még 3 évadot készítettek „Pokémon Utazás” címmel, amelynek végén Ash a Pokémon világbajnokságot is megnyeri régi és új nagy riválisokkal szemben, többrészes csatákban. Ezt követően azonban a készítők úgy érezték, Ash történetében ennyi van.

2023 év elején vetíteni Japánban egy 11 epizódos különleges sorozatot, benne Ash és Pikachu utolsó kalandjaival – na meg régi barátok és egykori ellenfelek utolsó beköszönésével. Ezt követően azonban a 26. évad már új főszereplőkkel kezdődött.