A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Az Index cikket szerint azonban jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.

Négy kiképzőközpontot és laktanyát jelöltek ki a horvát sorkatonák felkészítésére Pozsegában, Sinjben, Pulában és Bjelovárban, ahol 650 oktató képezi ki a hadköteleseket – írta a Jutarnji list a sokatmondó, A döntés megszületett című cikkében.

Két hete még csak a tervek között szerepelt a sorkatonai szolgálat bevezetése. Három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a védelmi tárca, amit az államfőnek és a miniszterelnöknek terjesztettek be véleményezésre.

A jelek szerint a tervet – három hónapos kötelező katonai alapképzés formájában – gyorsan véglegesítették annak ellenére, hogy Andrej Plenkovics kormányfő a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésével kapcsolatos kérdésre kategorikusan kijelentette: szóba sem jöhet. Igaz, nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a vezérkar javaslatára „valamilyen tanfolyamot” indítanak – emlékeztetett a horvát Index.

Az elképzelést még el kell fogadnia a kormánynak, majd a törvényhozásnak is.

A becslések szerint az évi tizenhétezer fiatal közül tizenötezer végezné el a katonai alapképzést, míg a többiek egészségi okokból mentesülnének, lelkiismereti okokból pedig megtagadhatnák a szolgálatot. Ez utóbbi esetben kötelező polgári katonai szolgálatba sorolnák át őket.

Lapértesülések szerint a három hónapos katonai képzés nem befolyásolja a főiskolai oktatást, amelynek órái rendszeresen látogathatók.