Nemrégiben a Laser Corner oldalára felkerült egy nyereményjáték. Klasszikus dolog, aki bizonyos határidőn belül kommentel, megjelöli ismerősét, az részt vesz egy sorsoláson, ahol ingyenjegy kerül kiosztásra. Szoktam ilyenekkel próbálkozni, egy kedves ismerősömmel meg is jelöltük egymást, hogy mi együtt szívesen elmennénk, ha nyerünk. Ez eddig rendben van.

Egy órával később kaptam egy választ az üzenetemre, hogy a győztesek között vagyok és nem kell mást tennem a nyereményért, minthogy regisztrálok az oldalukon. Erre viszont összesen 3 órám van, különben a nyeremény elvész. Első pillanatban örültem, de rögtön utána bekapcsolt a vészjelzés. Itt valami nem stimmel. Miért kellene 3 órán belül regisztrálnom egy nyeremény átvételéhez? Miért nem ír rám egyszerűen privátban az oldal, ahol kér egy e-mail címet és küldi a jegyet? Ráadásul elvileg március 14-én van a sorsolás! Most meg csak tizedike van!

Azonnal rájöttem, hogy itt egy kamuról van szó, de nem én kaptam meg egyedül az üzenetet, ezért is tartottam fontosnak, hogy írjak erről pár sort. Mik voltak itt a gyanús jelek?

Egy másolási kísérlet volt

Egy ismerősömnek, akit figyelmeztettem, az első gondolata az volt, hogy feltörhették a Laser Corner oldalát. Valójában nem ez történt. Egyszerűen megpróbálta egy másik FB oldal lemásolni a Laser Corner oldalát. Nézzük csak meg azt az oldalt, aki választ írt nekem:

És nézzünk rá az eredeti oldalra!

Látható, ügyesen lemásolták a nevet és a képet, de maga a kitöltés hiányos, és ami a legfeltűnőbb különbség: a követők száma. Nyilván egy évek óta működő szolgáltató központnak nem 0 követője van. Abban is biztos vagyok, hogy ha rákattintok az oldalra, újabb hibákat találok, de ennyi elég.

A kamuoldalon is vannak gyanús jelek

Mivel elég jó védelme van a gépemnek, azért rá mertem ugrani arra az oldalra, amit bedobott.

Egyébként magában az üzenetben is voltak hibák. Bár aránylag jól használta a magyar nyelvet, nyilvánvaló volt, hogy valamilyen fordító programot használnak, hiszen olyan kifejezések voltak benne megtalálhatók, mint hogy „a nyertest elveszítjük”, ha nem regisztrálunk, ami azért eléggé magyartalan és egy a nyelvünket anyanyelvi szinten használó ember ilyen hibákat nem követ el. De vannak más hibák, amikből észre lehet venni, hogy valami nem oké:

  1. Maga az oldal egy .net végződésű tartomány, aminek domain neve nem a laser cornernél zárul le. Ez önmagában gyanús.
  2. A szöveg hitelkártya adatot kér. HITELKÁRTYA-ADATOT SOHA, SENKI NEM KÉR NYEREMÉNYJÁTÉKBAN! Nem is indokolt, hiszen a nyeremény egy ingyenes szolgáltatás.
  3. A 30 perces regisztráció várakozás – teljesen életszerűtlen a mai technika mellett. A 30 perc nyilván azt a célt szolgálja, hogy addig szépen leemeljék a hitelkártyáról a pénzt.

Jeleztem az oldal felé a problémát, és remélem hamar tesznek ellene. De azt is remélem, hogy ezzel az írással is tudtam segíteni. Ne hagyják magukat átverni vagy megkárosítani! Fenti hibák a legtöbb adathalász-, illetve csaló oldalon fenn vannak, ha az ember óvatos, el tudja kerülni őket!