Sajtótájékoztatót tartott a mai napon Dr. Keresztes László Lóránt az LMP pécsi országgyűlési képviselője és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke.

Elmondta, hogy természeti kincseink megóvásának ügye sok évtizede nem volt olyan veszélyben, mint manapság, a kormány pedig a sorozatos botrányok ellenére feltett kézzel szolgálja ki az idegen akkumulátorgyártó cégeket. Óriási mennyiségben hívnak be akkumulátoripari szereplőket, amelyek esetében előzetesen még a kötelező környezeti stratégiai vizsgálatot sem végezték el, amely megállapíthatta volna, hogy milyen környezetterhelést jelentenek majd az ország számára.

Arra sincs válasz továbbra sem, hogy milyen víz- és energiaigénnyel jár a kormány által tervezett akkumulátorstratégia, az üzemeket pedig előzetesen nem jelentős hatásúnak nyilvánították annak érdekében, hogy azoknak ne kelljen megfelelnie a legszigorúbb előírásoknak. Ezközben százmilliárdokkal támogatják ezeket az idegen gyárakat, amelyek folyamatosan szennyeznek és semmibe veszik a hazai jogszabályokat, előírásokat. – mondta.

Hangsúlyozta, hogy további óriási kihívást jelent az akkumulátor-hulladékok ügye, ezek mennyisége pedig robbanásszerűen fog megnövekedni a Magyarországra visszakerülő hulladék miatt, ami tovább nehezíti a helyzetet. További probléma, hogy a kormány nem a magyar emberek oldalán áll ezekben a kérdésekben, nem támogatják a helyi lakosságot és azt sem, hogy az alapvető fontosságú kérdéseikre válaszokat kapjanak.

Példaként említette Göd esetét, ahol, mint kiderült, 2019 és 2021 között az akkumulátorgyár 88 tonnányi mérgező, magzatkárosító hatású oldószert juttatott a levegőbe. A szennyezéssel kapcsolatos adatok ráadásul még idén januárban sem voltak elérhetőek az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer adatbázisában. Ennek a szennyezésnek a ténye és az, hogy a hatóságok azóta sem adtak erről a nyilvánosság számára érdemi tájékoztatást, az emberek pedig csak jóval később értesülhettek róla, önmagában is indokolja azt, hogy a környezetvédelemért is felelős Lantos Csaba energiaügyi miniszter lemondjon. – mondta.

Keresztes szerint tiszta vizet kell önteni a pohárba az akkumulátorgyárak szennyezésével és az akkumulátor-hulladékok ügyével kapcsolatban, ezért Szijjártó Péter és Pintér Sándor miniszterek rendkívüli meghallgatását fogja kezdeményezni. Elmondta azt is, hogy fontos, hogy ezek a meghallgatások sajtónyilvánosan, a legtöbb szereplő bevonásával történhessenek, ezért meghívják a kormányzat képviselői mellett a hatósági, szakmai szereplőket, zöld szervezeteket és az érintett települések képviselőit, hogy mindenki feltehesse a kérdéseit.

Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi évben Szijjártó Péter az éves miniszteri meghallgatásán tett ígéretet ezügyben, amikor arra kérte, hogy legyen lehetőség az akkumulátor-hulladékok ügyéről egy nyilvános bizottsági ülés keretein belül beszélni. Elmondta, hogy a háttérben hónapok óta zajlanak az egyeztetések ugyan, de egyelőre nem jutottak minden tekintetben dűlőre. Ugyanakkor nyitottak arra, amit Szijjártó Péter is kért korábban, hogy az akkumulátor-hulladékok ügye mellett az akkumulátorstratégiáról is tudjanak beszélni a tervezett ülésen.

Pintér Sándor rendkívüli meghallgatására Keresztes szerint azért van szükség, mert Orbán Viktor miniszterelnök nemrég az azonnali kérdésére adott válaszában azt javasolta, hogy a szennyezések, bűncselekmények gyanújával, jogsértésekkel kapcsolatban keresse bizalommal a belügyminisztert.

A sajtótájékoztató végén felsorolta azokat az alapvető fontosságú kérdéseket is, amelyekre hosszú ideje nem kap választ az illetékesek részéről:

  • A már működő és a bejelentett akkumulátorgyárak esetében összesen mekkora kapacitással számol a kormány, mennyi ezeknek az üzemeknek a víz- és energiaigénye?
  • Hogy kaphattak úgy működési engedélyt gyárak, hogy nem tudják garantálni a veszélyes akkumulátor-hulladék elhelyezését, feldolgozását?
  • Mit tesz a kormány az illegális akkumulátor-hulladéklerakók felszámolása érdekében?
  • Mennyi akkumulátor-hulladékot tárolnak Magyarországon és mik a konkrét kormányzati tervek ezek feldolgozására, ártalmatlanítására?
  • Mikor tesznek érdemi lépéseket annak érdekében, hogy a jogszabályokat sorozatosan megszegő gyárakat végleg bezárassák és visszafizettessék az állami támogatásokat?

Végezetül elmondta, hogy soha nem lehet nemzeti cél a természeti kincseink, vízkincsünk feláldozása az idegen akkumulátorgyártók érdekében.