Tovább csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.

    Azt írták, hogy az év 10. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országos átlagban tovább csökkent.
    A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, további csökkenést Békéscsabán, Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és Veszprémben mértek. Ugyanakkor emelkedést tapasztaltak Egerben, Szegeden és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintáiban.
    A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Szombathely, Szeged, Szolnok, Eger, Debrecen, Nyíregyháza és Budapest déli részén a „mérsékelt”, máshol az „alacsony” tartományba esik.
    Közölték azt is, hogy a 10. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvizekben tovább csökkent. Az adott héten öt mintában volt jelen a kimutatási határ feletti mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

forrás: mti