A férfi kézilabda Európa-bajnokság olimpiai selejtezőjének zárónapja volt ma. Miután csütörtökön megvertük Tunéziát, tegnap a norvégok ellen nem sikerült a győzelem, de ami még talán ennél is rosszabb volt, hogy olyan eredmény született, amivel már a döntetlen sem nekünk volt jó. Nyerni kellett Portugália ellen az olimpiai részvételért.

A mérkőzést nem várt módon jól kezdtük, szinte minden támadásunkból gól született. A meccs elején a Portugálok sem támadtak rosszul, ám amikor a mérkőzés felénél a kapuban Miklert Bartucz váltotta, ott folytatta a védéseket, ahol tegnap abbahagyta. A magyar előny egyre nőtt, és 13-9-nél már az 5 gólért támadhattunk. Ám Lékai a kapusba lőtte a labdát, és az ellenakcióból gólt szereztek, majd újabb labdavesztés, újabb kapott gól. A hibák egyre inkább jöttek, olyannyira, hogy a félidő végén már nekünk kellett az egyenlítésért támadni. Ez ugyan sikerült, ám így is négy gólos vezetésről 16-16-ra tudtuk csak hozni az első félidőt.

A második félidő elején meg megint sikerült az öltözőben maradni. Bár 18-18-ig fej-fej mellett volt a két csapat, utána a Portugálok gyorsan elhúztak 21-18-ra és egy darabig tartani is tudták az előnyt, a mi támadásaink meg rendre kimaradtak. Nem könnyítette a helyzetünket, hogy Bánhidi és Ancsin is megsérült, bár előbbi még vissza tudott állni a játékba, valamint, hogy a bírók is elég elnézőek voltak a portugál játékosok durvaságával. Aztán 22-19-nél a portugálok először a meccs alatt eladták a labdát a támadójátékban és gyors góllal válaszoltunk. És talán ez volt a fordulópont. A következő két támadást hibával zárták, mi pedig kiegyenlítettünk.

Ekkor úgy tűnt, minden jól alakul, ám egy ütésért a védelem oszlopát, Sipos Adriánt piros lappal végleg kiállították, így a sérült Bánhidinek már védekeznie is kellett. Az előnyt 2-0-ra hozták a portugálok és ismét úgy festett, hogy búcsút mondhatunk Párizsnak.

És ekkor jött az a taktika, amit aligha beszéltek meg, de működött. Minden labdát kiadni a szélre Imre Bencének, aki ma képtelen volt hibázni. A fiatal szélsőnek nem számított mennyire széles a szög, lövései mindig utat találtak a portugál kapuba, és 24-24-nél már egál volt megint. Majd újra eladták a Portugálok a labdát és hosszú idő után visszavettük a vezetést. Itt már érződött, hogy mintha a portugálok is fejben megtörtek volna, idő előtt lőtték a labdákat, Bartucz meg rendre védett. Majd újabb Imre gól, újabb portugál hiba 29-26 másfél perc…ezt hozni kell.

A portugálokat azonban kapaszkodtak, amíg lehet, és 20 másodperc alatt gólt szereztek, 29-27. A portugálok ekkor kijöttek szorosra, próbálták hibára kényszeríteni a csapatot. És sajnos ez gyorsan sikerült, alig telt el 20 másodperc, labdát vesztünk és leindítanak minket ziccerbe…és BARTUCZ ÓRIÁSIT VÉD! 50 másodperccel a vége előtt megint megszereztük a labdát, 2 gólos előnynél, de most már vigyáztunk rá. Miután a portugálok nem tudnak minket újra hibára kényszeríteni, inkább ziccerbe engedtek minket, de Lékai nem hibázott, és beállította a 30-27-es végeredményt.

Ezzel a magyar férfi kézilabda válogatott 12 év után jutott ki újra az olimpiára. A nők pedig 4 hét múlva mérkőznek meg a kvótáért Kamerunnal, Svédországgal és Japánnal.