Végre megjött Sándor, az első meleget hozó nap. A népi tapasztalat Sándor, József és a hivatalos tavaszérkezés napjához, Benedek napjához fűződő hiedelmet így fogalmazza meg:

Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget.

Viszont, amennyiben, ha üres ez a zsák, nem kapod, csak harmadát – fűzik hozzá a Muravidéken.

A népi megfigyelés arról is szól, hogy amennyiben viszont már Sándor-József-Benedek napok előtt szép meleg napokat hozott a korai tavasz, akkor:

Szekérrel hozzák a fiúk hideget.

Egyes kutatók szerint egy régi római hiedelem cseng vissza a szólásban. Tudniillik a rómaiak hite szerint Aeolus, a szelek atyja bőrzsákba zárva tartotta a szeleket. Ha kiszabadultak, a hajók a tengeren felborultak, az emberek elpusztultak.

Északias áramlással továbbra is hideg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, aminek hatására nemcsak keddre, de szerdára virradóra is nagy területen várható fagy az országban – derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői videójából.     

Az előrejelzés szerint hétfő éjszaka az Északi-középhegységtől nyugatra helyenként jelentéktelen hózápor, gyenge hószállingózás várható, a légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet kedd hajnalban mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között várható, a felhősebb Duna-Tisza-közén lesz enyhébb az idő. Kedden napközben több órára kisüt a nap, az északi, északkeleti szél a Dunától keletre nagyobb területen megélénkül. A hőmérséklet 7-12 fok lesz. Szerda hajnalban azonban ismét nagy területen várható fagy, a fagyzugos helyeken mínusz 6, mínusz 7 fok is lehet, de általában mínusz 5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet. Várhatóan péntektől enyhül az idő. – írja az mti.hu.

Nézzük, hogy a mai borongós, felhős, szeles és cseppet sem barátságos délelőtt után mit ígér nekünk a folytatásban az eumet.hu, időjárás előrejelző, meteorológia oldal.

Hétfő délutáni időjárásunkra gyenge, illetve mérsékelt ÉÉNY-i légmozgás lesz jellemző. Az ország délnyugati felén és északkeleten zömmel erősen felhős idő várható, előbbi országrészben elvétve jelentéktelen esővel, záporesővel, míg északkeleten szórványosan záporral, egy-egy hózáporral. A nem említett országrészben (Duna-Tisza köze és délkelet) a napsütésé lehet a főszerep, és csapadék nem hullik. Mérsékelt felhősödések azonban ott is várhatók. Éjszaka a délnyugati, déli térségben erősen felhős idő lesz a jellemző, emiatt várhatóan fagypont fölött marad a hőmérséklet. Másutt nagy területen csökken a felhőzet, ezért ezeken a tartósabban derült helyeken fagyra kell készülni.

Kedden mérsékelt, olykor élénkebb É-i szél fúj. Az ország nagy részén tartósan napos idő lesz, míg a Duna vonalában és a Duna-Tisza közének egy jelentős részén felhősebb időre számíthatunk, ott elvétve előfordulhat gyenge zápor. Éjszakára legyengül a légmozgás, és mindenütt kiderül az ég. Szerte az országban fagyhat, de ebben nincs is semmi rendkívüli, hiszen még csak március közepe van.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál érdekes és hasznos híreket és információkat.