Két Grevy-zebra (Equus grevyi) született a Nyíregyházi Állatparkban, a közönség már láthatja a kifutóban a ritka zebrafaj helyi szaporulatát.

    A kancacsikók tavaly év végén jöttek világra két külön anyától, és eddig a park fűtött istállóiban növekedtek. Jelenleg egy elkülönített külső kifutóban vannak és fokozatosan ismerkednek meg Afrika patás állatait bemutató kifutórendszer többi lakójával – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője kedden az MTI-nek.
    A szakember kifejtette, táplálékuk életük első hat-hét hónapjában elsősorban az anyatej volt. De 30-40 naposan már elkezdték kóstolgatni a szálas takarmányt is. A két nőstény közül az egyik Németországból, a másik holland állatkertből érkezett Nyíregyházára. A hím pedig itt született és a tenyészprogram keretében már egy másik állatkertben él.
    A Grévy-zebra a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól, az alföldi és hegyi zebrától könnyen megkülönböztethető. Mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak.
    A faj a nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.
    A vadon élő populáció mérete az elmúlt évtizedekben a természetes életterük szűkülése és a vadászat miatt drámaian csökkent, így mindössze kétezer egyed él belőle Dél-Etiópiában és Kenyában. Szaporításuk fontos feladat az állatkertek számára; a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek a szülőállatok.


bahir.hu oldalon naponta talál friss pécsi híreket, információkat.

Forrás: mti