Az elmúlt időszakban a magyar közélet a szokásosnál is viszolyogtatóbbá vált, és közügyeink helyett magánéleti drámákról szól. Ez azért is szörnyű, mert az egyetlen valamennyire pozitív dolog is eltűnni látszik, amit a tragikus kegyelmi-ügy okozott, megszűnt a figyelem a magyar gyermekvédelmi rendszeren. – írja mai bejegyzésében a Facebook-oldalán Ungár Péter, az LMP társelnöke.

Sokan, akik pár hete, még arról szónokoltak, hogy mindennél fontosabb a gyermekvédelmi rendszer, új ügyeket találtak, pedig tényleg lenne mit tenni, ami akkor is így van, ha most kevesebb figyelem jut ezekre a problémákra. – olvasható a bejegyzésben.

Én az elmúlt hetekben kormányzati, önkormányzati és civil gyermekvédelmi vezetőkkel egyeztetéseket folyattattam és a következő csomópontokat látom a gyermekvédelem kérdésében:

1. A bérrendezés kérdése. Lehet érdemi akadémiai vitákat folytatni arról, hogy van-e értelme az egységes szociális bértáblának és, hogy ezek hogyan viszonyuljanak a többi bértáblához, de egész egyszerűen ezekkel a bérekkel ezt a rendszert nem lehet működtetni. Ezt mindenki tudja, és ez az első lépés, amit meg kell tenni.

2. A dolgozók társadalmi megbecsültségének kérdése. Feltételezem ez most nem a legnépszerűbb álláspont, de hiába van pár szörnyű ember, akit meg kell büntetni, a gyermekvédelmi dolgozók többsége mindennapi hős, aki megbecsülést és nem becsmérlést érdemel. Szomorú, hogy a rendszer csak akkor kerül a hírekbe, amikor szörnyűség történik, a szeretetteljes mindennapok nem.

3. Erősebb jogosítványokat kell adni a gyermekvédelmi intézményrendszer működtetőinek. Botrány, hogy nem vehetik el a törvények miatt, akár büntetésként, akár védelemként a bentlakók telefonját a dolgozók. Kiemelés után nem lehet megtagadni a vérszerinti szülőnek a jogot, hogy kapcsolatot tartson a gyerekkel, akkor sem, ha az a szülő verte, éheztette, bántalmazta a gyermeket. Sokszor a törvényeink szülőcentrikusak és nem gyermekcentrikusak.

4. Több pénz kell és több pszichológiai segítség kell a rendszerben. Egyre nagyobb az arány azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen viselkedészavarral vagy fogyatékosággal kerülnek be a rendszerbe, ehhez plusz szakértelem kell, amit meg kell fizetni.

5. Abszurdnak tűnik, de a felnőtt rehabilitációs férőhelyek számát növelni kell, sok és egyre több gyerek be a rendszerbe azért, mert a szülők súlyos szerhasználati problémákkal küzdenek.

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss közéleti híreket, információkat.