Ma ünnepli 48. születésnapját a magyar futball legendás kapusa, a mackónadrág népszerűvé tevője, Király Gábor. A későbbi kapus Szombathelyen született 1976. április 1-jén. Apja Király Ferenc, szintén labdarúgó, a Haladás középpályása volt.

A Haladás saját nevelésű játékosa, korábban a magyar válogatott labdarúgókapusa volt. Összesen 108 alkalommal szerepelt a válogatottban, amivel sokáig rekorder volt, végül Dzsudzsák Balázs túlszárnyalta őt, így a második a nemzeti csapat történetében.

Karrierje jelentős részét Németországban töltötte, 1997-2004 között a Hertha Berlin kapusa volt, 198 alkalommal védte a kaput. A Herthával játszhatott a Bajnokok Ligájában is. Ezt követően három évig Angliában védett, a Crystal Palace színeiben bemutatkozott a Premier League-ben is. Játszott az Aston Villában és a Burnleyben is, majd visszatette székhelyét Németországba. 2009-14 között a német másodosztályú, nagymúltú 1860 München kapusa volt, ahol 168 mérkőzésen védett.

Egy évnyi Angliában tett kitérőt követően, amikor a Fulham kapusa volt, hazatért Szombathelyre. Karrierjét végül 2019-ben fejezte be, 43 évesen. Hihetetlenül hosszú pályafutása során szinte végig ő volt a magyar válogatott kezdőkapusa, pedig több remek kihívója is akadt Babos Gábortól kezdve a fájdalmas sorsú Fülöp Mártonon, vagy éppen Gulácsi Péteren át Dibusz Dénesig.

Rengeteg legendás mérkőzés fűződik a nevéhez, de talán a legemlékezetesebb az a szinte nevéhez forrt mackónadrág, amit már karrierje elejétől folyamatosan hordott. Csapatainál külön szerződésbe kötötte, hogy akkor is hordhatja, ha a szponzor egyébként mást szeretne. Nemzetközileg is ismert kapus volt, a híres mackónadrág Németországban is a védjegyévé vált, de talán a legnagyobb ismertséget a 2016-os Euróba Bajnokság hozta el számára. Máig ő az Eb-k történetének legidősebb játékosa, igaz, ezt a rekordot a portugál Pepe megdöntheti idén júniusban.

2002-ben létrehozta Szombathelyen a Király Sportlétesítményt, mely európai színvonalon kínál sportolási lehetőséget. 2006-ban alapította többedmagával a Király Szabadidősport Egyesületet, és 2013-ban nyitotta meg a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolát. Napjainkban is ez teszi ki a mindennapjait.

Király Gábornak boldog születésnapot kívánunk!

Forrás: Wikipédia