Karácsony Gergely főpolgármester a 444.hu cikkében ma vehemens támadást intézett Vitézy Dávid ellen a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó programterve kapcsán.

A főpolgármester azt mondja: “De azt az ígéretet, hogy ha megnyomok egy gombot, akkor kijön a rendőr… Nincs olyan közbiztonsági szakértő, aki ne mondaná azt, hogy ilyet veszélyes mondani, mert ezt nem lehet megcsinálni.”

„Főpolgármester úr! Egész életemben azt hallgattam, hogy mit miért nem lehet megcsinálni. 20 éve az ment, hogy nem lehet az éjszakai buszhálózatot kiterjeszteni minden kerületre. Aztán civil sikerként mégiscsak elértük. 15 éve az ment, hogy nem lehet Budapesten füves villamosvágányokat csinálni, mert ki fogja locsolni, nyírni stb. Aztán a BKK-ban megcsináltuk – még több kéne belőle. 10 éve az ment, hogy a Budai Fonódó villamost nem lehet megcsinálni, ilyen állat nincs, hogy a Margit híd alatt egy sáv helyén megy a villamos két irányba, úgyse fog működni. Ott van, működik, sikeres, máig büszke vagyok rá. A közösségi közlekedésre figyelő kivonuló rendészeti szolgálat a legtöbb európai nagyvárosban működik. Arra is számos példa van, hogy lehet az appon keresztül hívni rendészeti segítséget – például Stockholmban.  Sose tagadtam, hogy rengeteg ötletem más európai városokból származik, amiket aztán sikerrel valósítottunk meg Budapesten. Ugyanis Budapest egyedi szépségű város, de a problémái nem egyediek. Nem szégyen tanulni másoktól. BKK-rendészetre szükség van, minden nap azt a visszajelzést kapom a budapestiektől, hogy egyre több antiszociális jelenséggel találkoznak a közösségi közlekedésen. Nem mosom össze a hajléktalanságot az erőszakkal, de a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, nem lehet szervezett koldusbandák munkahelye, nem lehet a zaklatók szabad terepe. Senki nem állította, hogy ezek azonos csoportok vagy problémák, ez a szavaim kiforgatása. Nem elfogadható, hogy szülők ne merjék a gyerekeiket egyedül felengedni este a hármas villamosra vagy egy éjszakai buszra. Ebbe nem lehet beletörődni és nem is fogok. A BKK-rendészetet létre fogjuk hozni, amint 2024 októberétől munkához látunk. Kedves Főpolgármester úr! Épp a “mit miért nem lehet megcsinálni” típusú, kizárólag a pártpolitikai csatákra fókuszáló városvezetési logika ellenében indulok ezen a választáson. Ezt képviseli kormányzati oldalról Lázár János a leállított beruházásaival, a másik oldalról pedig Ön. Nincs még öt évünk erre.” – írja válaszul a Karácsony támadásra Vitézy Dávid a közösségi oldalán.