Korábban már több cikket írtunk olyan szerepjáték-könyvekről, amelyben nem csak olvasók, hanem egyben játékosok is vagyunk. A tavalyi év vége is ilyen szempontból több csemegét adott a műfaj kedvelőinek, télen az Óriások árnyéka és a Salamonis titka képében két teljesen új könyv jelent meg, mostanra pedig elérhetővé vált egy új kaland, A halál seregei.

Illetve annyira mégsem új. A Halál seregei ugyanis egyszer már megjelent Magyarországon, bár kérdés, hogy mennyi köszönet volt a megjelenésben. A Steve Jackson és Ian Livingstone nevével fémjelzett Kaland-Játék-Kockázat könyveit a Rakéta Kiadó kezdte kiadni Magyarországon. Fennállásuk alatt, 1989 és 1992 között 18 önálló könyvet, valamint a Kaland-Játék-Varázslat sorozat 3 kötetét is kiadták. Noha néhány könyvben akadtak fordítói hibák, összességében jó minőségű, szépen fordított könyveket kaptunk.

A Rakéta Kiadó után 1992 és 1993 között a Vénusz Kiadó folytatta, amit a Rakéta elkezdett, 11 – javarészt Sci-Fi témájú – könyv mellett a Varázslat Sorozat utolsó része, a Királyok Koronája is az ő kezükből került ki. Sajnos azonban itt már érződött, hogy egy csőd-közeli kiadó szárnycsapkodásairól beszélünk, a mielőbbi kiadás- és bevételszerzés rányomta a bélyegét a kiadásaikra: a mellett, hogy hemzsegtek a helyesírási- és gépelési hibák, néha olyan hibákat is elkövettek, amik konkrétan lejátszhatatlanná tettek könyveket (fontos képek vagy információk nem kerültek be). A Halál seregei, noha ilyen hibától nem szenvedett (bár egy kép nem jó helyre került be), a rengeteg szövegbeli hiba és az igénytelen stílus az élvezhetőség rovására ment a kalandnál.

A Kaméleon Komix most ezt a hibát hozta helyre: egy jó minőségű, igényes, és immáron ilyen típusú hibáktól mentes könyvet tarthatunk a kezünkben és játszhatunk le. Sőt, még egy extrát is hozzátettek: az első borítókép, amit terveztek a könyvhöz, nem nyerte el a rajongók tetszését, ezért elintézték, hogy az eredeti borítóval jelenhessen meg, de a tervezett borítóval is készült néhány példány, egyfajta „rajongói különlegesség” gyanánt.

Miről is szól?

A háttértörténet egy másik kaland, a Bajnokok Próbája folytatása, ahol az ottani győztes karakterét testesítünk meg, aki az előző kihívásból szerzett jutalomból zsoldos hadsereget vásárolt, hogy egy démon, Agglax seregével összecsapva megmentsük a birodalmat.

Összességében maga a kaland szerintem hangulatos, és a hagyományos lapozgatók könyvekhez képest egy új elem a hadsereg irányítása, ami további izgalmakat hoz a játékba. E mellett nagyon izgalmas tájakon járhatunk, érdekes karaktereket ismerhetünk meg, mire eljutunk a végcélhoz, a játék képes magával ragadni az embert.

Azzal ugyanakkor nem értek egyet, amit az Index kritikája tartalmaz, hogy első játékkönyvnek ez tökéletes (arra inkább a Viharkristályt tudom ajánlani, ami szintén megrendelhető a kiadótól), szerintem két szempontból sem az. Egyrészt, mert a kettős harci szabályok bonyolultak lehetnek annak, aki még nem játszott ilyen könyvvel, másrészt, mert magát a küldetést nagyon nehéz teljesíteni és bizony van benne 1-2 olyan tárgy, amit csak nagyon kis eséllyel lehet megtalálni, és az ember anyázni fog, ha rájön, mit hagyott ki. Úgyhogy én inkább azt mondom, hogy néhány egyszerűbb könyv lejátszása után érdemes ezzel próbálkozni.

Ha kedvet hoztam a kalandhoz, és meg akarjátok rendelni, akkor a Kaméleon Komix oldalán tehetitek meg.

Borítókép forrása: Index