Rosszul lett az iváncsai akkumulátorgyár több dolgozója az egyik éjszakai műszak soránértesült az RTL híradója.

Az egyik dolgozó állítása szerint erős, szúrós szagra lettek figyelmesek, amit egyből felismertek, és jelezték a műszakvezető felé, majd egy másik dolgozó szerint ki is küldték őket az üzemből. – írja a 24.hu

Az esetben érintett szemtanúk elmondása szerint a munka során erős elektrolit szagot éreztek, de azért visszamentek dolgozni. Az esetet követően később viszont többen rosszul is lettek, és erős fejfájást, hányingert, majd orrvérzést tapasztaltak, így az éjszakai műszakjuk lejárta után a vészjósló tüneteik miatt elmentek az üzemorvoshoz, aki megállapította, hogy nagy valószínűséggel vegyszeres mérgezésről van szó. Mentőt nem hívtak – írja az RTL cikke.

Az iváncsai akkumulátorgyárban dolgozók szerint az esetet követően leállt a termelés, ezért úgy vélik, hogy nagy valószínűséggel gyártástechnológiai hiba történhetett.

Az RTL megkereste a gyárat, ahonnan azt a választ kapták, hogy karbantartási munkákat végeztek az egyik berendezés szivattyúján, a kellemetlen szag emiatt keletkezhetett. Ezután a házon belüli dolgozók irányításával evakuálták a területen dolgozókat és ideiglenesen leállították a munkát.

Az iváncsai akkumulátorgyár a megkeresésre még azt is írta, hogy az esetet követően kilenc dolgozót küldtek üzemorvosi vizsgálatra, de az érintett dolgozók már másnap folytathatták is a munkát.

A levegő minőségét is megvizsgálták, problémát viszont nem találtak – állítja az SK ON Hungary.

Az iváncsai akkumulátorgyárról még 2023 novemberében írt a bahir.hu cikket, amelyben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a sok hiányosság ellenére is elkezdi a termelést az akkugyár.

„2024 közepén lesz teljes kapacitáson, pedig több minden is hiányzik még hozzá. Így például az odavezető ipari vágány építése, a közúti kapcsolat bővítése sem kezdődött el, de a kiszolgáló infrastruktúra sincs még kész. A legrosszabb talán, hogy az iváncsiakat a gyár mellékhatásaitól védő létesítményeket sem kezdték el építeni.” – olvasható a bahir.hu a 2023.11.02. cikkében.