Gulyás Gergely, Vitályos Eszter, Varga Mihály és Nagy István tartotta meg a mai kormányinfót. Erről számolunk be rövid összefoglaló formájában.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy Brüsszelben egyre több a háborúpárti intézkedés és a NATO is katonákat akarnak küldeni Ukrajnába. Ehhez pedig egy százmilliárd dolláros alapot kívánnak létrehozni. Emiatt készülni kell a háborúra is.

Erre tekintettel a miniszterelnökség kinevezett egy nemzetbiztonsági főtanácsadót, aki összehangolja a hadsereg és a szolgálatok munkáját. Ezt a feladatot Bíró Marcell látja el. E mellett kijelentette, hogy továbbra sem támogatnak semmilyen migrációs kvótaelosztást.

Varga Mihály: kevesebb lesz a beruházási összeg

Varga Mihály elmondása szerint a kormány áttekintette a gazdasági helyzetet, és ez alapján hozott döntéseket. A kormány azzal számol, hogy idén a magyar gazdaság visszakerül a növekedésre, nagyjából 2.5%-kal, ami Európa élmezőnyéhez tartozik. Jövőre pedig egy 4.1%-os növekedés megalapozott.

Az idei költségvetéssel a cél az állmagháztartási hiány 4.5%-ra, amit a következő években még jobban csökkennek, ahogy az államadósság mértéke is csökkenni fog. A költségvetésre ugyanakkor nagyobb kiadások nehezednek (rezsivédelem, kamatkiadások). Ezért 675.000.000.000 forintnyi beruházást áthelyez a következő időszakra. A miniszter szerint ugyanakkor ezzel együtt is 2.000 milliárdnyi beruházás fog megvalósulni.

Nagy István: „Zöld ideológiai nyomás” éri az agráriumot

Nagy István szerint a Green Deal nem más, mint egy ideológiai nyomással tarkított paktum, mellyen az európai gazdák elveszítették a versenyképességüket. Ez pedig Európa-szerte rontotta a termelői árszinteket. Így jelenleg súlyos túlkínálat és alacsony terményárak jelentik az egyre magasabb költségek mellett. E mellett a zöld termeléskorlátozás és az adminisztratív terhek is nehezítik a gazdák dolgát. Ebből az látszik, hogy Brüsszel elárulta a magyar gazdákat és az ukrán oligarchákat támogatta.

Ilyenkor felértékelődik a kormányzati segítség. Éppen ezért intézkedési csomagról döntött a kormány:

  1. A kormány az ukrán importkorlátozások mellett azon mezőgazdasági termékekre, amit tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon az bármely országból.
  2. A Magyar Államkincstárt felszólítják, hogy 2024. május 31-ig teljesítse az egységes kérelmekben igényelt terület- és állatalapú támogatások kifizetését.
  3. A kormány 2026-ig további, legfeljebb 45.000.000.000 forintot biztosít a gazdasági programokhoz.
  4. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj adójának kedvezményét 90%-osra növelik.
  5. Az agrárminisztérium több olyan pályázati felhívást is előkészített, ami a takarmányipar, élelmiszeripar és állattartási ipar fejlesztésére ad lehetőséget.

Ez mintegy 400 milliárd forint felhasználására ad lehetőséget. Nagy István kiemelte, hogy a biztonságos élelmiszer-ellátás nem csak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is.