A Zöldpárt sajtóközleményét változtatás nélkül közöljük.

„Az LMP szerint felháborító, hogy a magasabb egyetemi fokozatokban kapható átlagfizetés alacsonyabb, mint a gyakornoki státuszban dolgozó pályakezdő tanárok bére a középfokú oktatásban. A felsőoktatási dolgozók bére továbbá hosszú évek óta inflálódik, ami már régen lerontotta a 2021-ben és a 2022-ben nyújtott béremelést is. Az LMP szerint a költségvetésben lenne pénz a közszféra béremelésére, de a kormány cserbenhagyta ezen munkavállalókat. 

A kormány válasza a felsőoktatásban dolgozók részére elfogadhatatlan. Azt írják, hogy a kormány szeretné a felsőoktatási béreket is emelni, de türelmet kérnek és Brüsszel és háború. Eközben az ELTE-sek az egyetemi oktatás jövőjéért Facebook-csoportban a felsőoktatásban dolgozók folyamatosan töltik fel megalázó bérpapírjaikat. A kormány reagálása azért is rendkívül cinikus, mert amikor egy alulfizetett felsőoktatási oktató élelmet venne a családjának, akkor ő nem mondhatja azt a boltban, hogy elvinné az ételt, a fizetéshez pedig türelmet kér. 

A közszférához való kormányzati hozzáállást jól mutatja az is, hogy Lázár János fejlesztési miniszterré kinevezése után úgy döntött, hogy a MÁV dolgozóinak csupán inflációkövető béremelést ad, addig az állami cégek felügyelőbizottsági tagjainak fizetése az egekbe szökött, sok esetben hatszorosára emelték azt.

Az LMP támogat minden közszférában történő béremelési követelést, így a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének bérkövetelését is.”