Öt év körüli, bullterrier jellegű kutyájától szabadult meg egy mezőnyárádi férfi. A rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben. – olvasható a megdöbbentő közleményt a rendőrség hivatalos oldalán, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság tett közzé.

Állatkínzás miatt folytat eljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság egy 49 éves mezőnyárádi férfival szemben: 2024. április 21-én 19 óra előtt Mezőnyárád külterületén felakasztotta egy fára körülbelül ötéves, bullterrier jellegű kutyáját. Az állat megfulladt.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság még aznap este gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki védekezésében többek között elmondta, hogy próbált humánusabb módon megszabadulni másfél éve ismerősétől nála hagyott, nem kívánt kutyától, de nem jutott eredményre, ezért választotta a drasztikus megoldást. – olvasható a police.hu oldalán.

Most pedig jöjjön néhány mondat a bullterrier természetéről, és a megjelenéséről a zooplus.hu segítségével. A bullterrier egy kiegyensúlyozott, játékos és emberbarát. Akár hiszik, akár nem, ezek a tulajdonságok a „veszélyes harci kutya” bullterrier standardleírásából származnak. Ideje megszüntetni a fajtát ért előítéleteket!

A tojás formájú fejével, görbe orrával és résnyi szemeivel a bullterrier nem a szépség megtestesítője. A fajta kedvelői azonban valószínűleg pont ezen különlegességek miatt szeretik úgy a bullterriert. A „downface“ fej (szélesedő fej) egyszerűen a kutya standardjához tartozik. Az úgynevezett „római orrot” Raymond Oppenheimer tenyésztő munkásságának köszönheti. A kis, vékony fülek közel vannak egymáshoz és mereven állnak.

Összességében a bullterrier megjelenése az idő múlásával rengeteget változott. Nem csak a fejnek, hanem a kutya méretének és színének a változását is bevezették a standarba. A tenyésztés megkezdésekor még több méretben volt fellelhető. A 35,5 cm-es marmagasságú bullterriereknek önálló fajtája van, a „miniatúr bullterrier” (359-es FCI standard). A nagyobb méretű bullterrier magassága 40-55 cm. A fajta további érdekessége, hogy a standardleírásban nem szerepelnek a magasságra és testsúlya vonatkozó adatok. Az egyetlen előírás az, hogy a méretnek harmonizálnia kell a testsúllyal. Az erős felépítésű, izmos kutyának kiegyensúlyozott alkattal kell rendelkeznie. A mozgékonyság és gyorsaság mindig a bullterrier tenyésztésének célja volt.

Eredetileg az angol kutyafajtát csak fehér színben tenyésztették, de a Brit Kennel Club 1933 óta a többszínű bullterriereket is elismeri. A többszínű példányok a staffordshire bullterrierrel való keresztezéskor a 20. század elején jöttek létre. A kétféle színt sokáig egymástól külön tenyésztették, de 1950 óta a fehér és a többszínű kutyák keresztezése is megengedett. Ma a következő színekben pompáznak: fekete, foltos, vörös, őzbarna és tricolor. Az adott színnek kell uralkodnia a kutya testén. A foltok a fejen engedélyezettek, viszont a kék szín nem. A kutya fénylő bundája rövid és sima, keménynek érződik. Egyes példányok telente aljszőrzetet képeznek.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál híreket, információkat.