A Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján szeptember 13. és 15. között – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a szervezet elnöke.    

Ócsvári Gábor elmondta, a lakókörnyezet fáinak egyedi gondozását és fenntartását végző faápolók az alpintechnikával végzett lombkorona ápolásból kifejlődött versenyszámokban, különféle mászásmódokban, valamint dobásban és mentésben mérik össze erejüket.    

A háromnapos rendezvény alatt szakmai előadások és ismeretterjesztő workshopok várják majd az érdeklődőket. A rendezvény felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára és népszerűsíti a fenntartható, városi faápolási gyakorlatokat.    

A gyakorlatok során a versenyzők hegymászáshoz, sziklamászáshoz, barlangászáshoz használt eszközökkel dolgoznak. Mindenki a saját felszerelését hozza, a verseny előtt ezeket a bírók munkabiztonsági szempontból ellenőrzik.    

A magyar egyesület az International Society of Arboriculture (ISA) tagja. A magyar famászó bajnokság akkreditált nemzetközi megmérettetés, amelyen a győztes versenyzők jogot szereznek az Európa- és Világbajnokságon való részvételre – tette hozzá Ócsvári Gábor.

Mi a faápolás és kik a faápolók? A fogalom, maga a szó, talán negyedszázada hangzott el először. Azóta szélesebb körben vált ismertté, de természetesen van hova fejlődni. A faápolás elsősorban a lakókörnyezet fáinak egyedi gondozását és nem az erdészek által végzett, állományszerű gondozását jelenti. A faápolás, mint szó, egy gyűjtőfogalom, magába foglalja mesterséges környezetben álló fákkal kapcsolatos tevékenységet a faültetés tervezésétől a fa kivágásáig. 

2010-ben  egy maroknyi szakember elhatározta, hogy tenni szeretne a városi fákért. Az alapítók megegyeztek azokban a célokban és értékekben, melyek a Magyar Faápolók Egyesületének létrehozásához vezettek. 

Az egyesület céljai között szerepel az együttműködés, és a faápolás közösséggé szervezése, az összetartozás erősítése. E fiatal mesterség megismertetése a zöldfelület-gazdálkodás szereplőivel és a lakossággal. Bekapcsolódás a nemzetközi szakmai vérkeringésbe. Minőség iránti elkötelezettség, hogy a fák tulajdonosai, fenntartói között széles körben kívánjuk terjeszteni a korszerű faápolási lehetőségekről, a fák élettartamának meghosszabbítási módszereiről szóló ismereteinket, a biztonság maximális fenntartása mellett. Tudásbázis létrehozása, a faápolási tevékenység színvonalának fejlesztése a kutatás-fejlesztés és információcsere biztosításával. A hazai magyar szakirodalom megteremtése, oktatás, magánszemélyek, illetve az üzleti- és állami szféra számára tanácsadás biztosítása. A faápolók részére szakmai tapasztalatcsere biztosítása, az oktatáson, képzésen, és a minőségbiztosításon keresztül. Értékteremtés, A városi (urbanizált, épített) környezetben lévő, és a természetvédelem szempontjából fontos fák védelme, a személy- és vagyonbiztonság biztosítása, a kapcsolódó szakértői- és faápolási tevékenységek jövőbeni támogatása, szabályozása és tudományos alátámasztása.

Forrás: mti.hu, afapolok.hu
A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat Baranyán túlról is.