Decemberben tíz évre előre kapott környezethasználati engedélyt a gödi Samsung a hatóságok jóváhagyásával, ami úgy tűnik, rugalmasan módosítható, a dél-koreai multi ugyanis újabb több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi akkumulátorgyárát. Az engedély módosítási folyamatát már meg is indította a Pest Vármegyei Kormányhivatal – ami a már megszokott módon, „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” nyilvánítva zajlik. – írja mai cikkében a Mérce

A hatóság közleménye szerint a gödi Samsung akkumulátorgyár telephelyén két épületet kívánnak bővíteni, hozzá egy összekötő hidat. A bővítés kapcsán újabb három kazánt is telepítenének a gyár területén a már meglévő hét mellé, „az akkumulátor gyártási kapacitás növelése érdekében” a 43 ezer négyzetméteres bővítéssel további négy gyártósor létesülhet a már eddig is meglévő 12 mellé.

A bővítés után néggyel bővül a „mixing” területek száma, ami arra szolgál, hogy itt történik az akkumulátorgyártás első lépése, az elektróda gyártás, és itt használják a hírhedt oldószert, az NMP-t, amelyből sajnos már komoly környezetszennyezés történt, mert ennek köszönhetően csordogált az egészségkárosító vegyszer  a gödi kutak vizébe, mérhető volt mindez a gyárból kiömlött szennyvízben és a levegőben is, amelyről a bahir.hu is beszámolt.

A 43 ezer négyzetméteres bővítéssel, 20 százalékkal fog növekedni a gödi telepen a gyártási kapacitás, ezzel együtt a szerves oldószerekből az eddigi közel 14 és fél ezer tonna helyett 22 ezer tonnányit használnának fel éves szinten. A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 ezer négyzetméterre fog növekedni. – olvasható a merce.hu oldalon.

A hatóság közleménye arról szól: „a tervezett bővítés során a gyártechnológia nem módosul, ugyan azon alapanyagokból ugyan azt (sic!) a terméket tervezik előállítani, mint ami a már meglévő gyártósoroknál történik”.

A gödi akkumulátorgyár környékén élő lakosok azonban pontosan épp ezzel a „jól bejáratott” gyártechnológiával kapcsolatban bizalmatlanok már évek óta.

A gödi akkumulátorgyár a lakott terület közvetlen szomszédságába épített, mostanra gigantikusra nőtt gyár tevékenysége egyre inkább zavaróan zajosan hat, legfőként éjszakánként. Erről is panaszkodnak hosszú évek óta a gödi lakosok, ott amit a folyamatos panaszok után most egy szakaszon egy mindössze öt méter magas zajvédő fallal próbálnak orvosolni. Az elmúlt időszakban rendszeresen napvilágot láttak szabálytalanságok, olyanok, mint például, hogy tetten érte már a hatóság a dél-koreai multit egy súlyos tűzvédelmi szabálysértésen és a dolgozók rákkeltő anyaggal való veszélyeztetésén is.

Többek között a gödiek ezek miatt is féltik a saját biztonságukat, arról nem is beszélve, hogy átláthatatlan, milyen hatással van a gyár környezetére, és az emberek egészségére az akkugyár  ismeretlen mennyiségű veszélyes anyag kibocsátása..

A MÉRCE teljes írását IDE kattintva olvashatja el!