A magzatkárosító veszélyes anyagot Gödön már kimutatták a kutakban és a talajvízben is, most a pedig már a Greenpeace aktivistái a Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben is megtalálták ugyanezt a veszélyes, magzatkárosító anyagot.

A Samsung-gyár melletti csőtörés során magzatkárosító oldószer került ki a gödi földekre. Elfogadhatatlan, hogy egy uniós szinten korlátozott veszélyes anyag kijutott a termőföldre, talajvízbe. – írja hivatalos oldalán a Greenpeace.

A Greenpeace aktivistái m ég február végén vettek a helyszínen mintákat, amelyeket laboratóriumban bevizsgáltattak, és most meg is kapták az eredményeket. A vizsgálat jelentős mennyiségben (200 mikrogramm/liter) mutatta ki a súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer jelenlétét. A születendő gyermekek egészségére veszélyt jelentő N-metil-pirrolidon (NMP) nevű vegyületet az akkumulátorgyártásban is használják. A mérgező anyag súlyos szemirritációt okozhat, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat.

A gödi lakosok évek óta aggódnak, hogy a kertjük végében felhúzott akkumulátorgyár kockázatot jelenthet az egészségükre. A ma nyilvánosságra hozott mérési eredmények is azt mutatják, hogy rendszeresen kerülnek ki méreganyagok Gödön a környezetbe. Országos szinten rendszeresek az akkumulátorgyárakhoz köthető balesetek, mérgezések, és szennyezések, amelyeket sem az üzemek, sem a gyenge hatóságok nem képesek megelőzni.

A Greenpeace a vizsgálatok eredménye okán azt követeli, hogy:

– a hatóságok a lehető leghamarabb tisztázzák a szennyező anyag eredetét, és ha az akkumulátorgyár a forrása az NMP-nek, akkor végre biztosítsák, hogy ne történjenek további szennyezések;

– a kormány erősítse meg a hatóságokat, biztosítsa azok függetlenségét, hogy valóban fel tudjanak lépni a szennyezések ellen;

– legyen a szennyezőkkel szemben sokkal hatékonyabb a fellépés, szülessenek arányos, elrettentő büntetési tételek;

– folyamatos és nyilvánosan azonnal elérhető monitoring mérések biztosítsák az akkumulátorgyárak és kapcsolódó üzemek megfelelő, szennyezésmentes működését;

– a cégek csak az elérhető legjobb, legbiztonságosabb technológiát alkalmazzák, és működjenek transzparensen. Ellenkező esetben a működésükhöz ne kapjanak engedélyt;

– az akkumulátoripari létesítményekről a helyi lakosság, civilek bevonásával döntsenek, és azok ne erőltetett menetben, kiemelt állami beruházásként épüljenek.

Követelik továbbá, hogy a hatóságok ezeket az elvárásokat érvényesítsék annak érdekében, hogy a cégek szabályszerű működésével garantálni tudják a dolgozók, a környéken lakók és gyermekeink egészségét. Ezeknek az elmulasztása olyan súlyos következményekkel járhat, hogy minden hibát és szennyezést teljesen ki kell zárni.

Gödön mindennek ellenére folyamatosan épülnek az akkumulátorgyárak, az év elején a harmadik akkugyár építéséről döntöttek, erről a bahir.hu is beszámolt márciusi cikkében.