Komáromi üzembe riasztották a katasztrófavédelem egységeit, és a mentőket. Kedd délelőtt a telex.hu arról értesült az olvasóitól, hogy több dolgozó is rosszul lett a komáromi SK Battery (hivatalosan SK On Hungary Kft.) üzemében, ami miatt több mentőkocsi érkezett a helyszínre. Az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága a Telexnek megerősítette a hírt, miszerint a helyszínre a mentőket először egy baleset miatt, órákkal később pedig enyhe rosszullét miatt riasztották.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz 2024. április 23-án délelőtt érkezett bejelentés szerint egy komáromi üzemben baleset történt, emiatt több mint száz dolgozó hagyta el az üzem területét. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható (a mérési eredmények a csatolt mellékletben elérhetőek). Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Ezúton közöljük az SK On állásfoglalását, amelyet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott, az április 23-án, Komáromban történtekkel kapcsolatban:

– Április 23-án délelőtt 10 órakor a komáromi üzemben az összeszerelési folyamat során kis mennyiségű anyag fröccsent az egyik munkavállalóra, aki a csöveken dolgozott. Ekkor a dolgozó teljes arcmaszkot viselt, azonban az anyag minimálisan érintkezett a nyak területével. 

– Az alkalmazott azonnal az orvosi szobába ment kivizsgálásra, ahol mindent rendben találtak. A vállalat alapos vizsgálatot ajánló politikáját követve azonban a munkavállalót további vizsgálatokra kórházba szállították. A kórházi vizsgálat sem igazolt semmilyen rendellenességet, így a munkavállaló még aznap hazatérhetett.

– Ezzel egyidejűleg az esetet jelentettük az illetékes hatóságoknak, akik azonnal helyszíni ellenőrzést végeztek. A területen dolgozó összes munkavállalót elővigyázatosságból evakuálták a telephelyen kívülre.

– Az illetékes hatóságok által végzett alapos területi vizsgálatot követően bebizonyosodott, hogy a levegőminőségi mérések során nem tapasztaltak rendellenességet, így a munka az ellenőrzést követően folytatódhatott.

LMP ma adott ki sajtóközleményt a gödi bővítés kapcsán, szerintük: Még inkább mérgezné Gödöt a Fidesz.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz feláldozza a gödi és a környéken lakó emberek egészségét csak azért, hogy kiszolgálja a mérgező akkugyárak érdekeit. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint vérforraló az akkugyártelep bővítésének ötlete, és tilos megvalósítani.

Kormányzati támogatással, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá téve akarja a gödi Samsung-akkumulátorgyár több, mint 43 ezer négyzetméterrel bővíteni üzemegységeit. Gödön a Samsung akkugyárban az elektródagyártás folyamán 2019 és 2022 között az NMP nevű oldószerből 88 tonna került a levegőbe, ami belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozhatja. A tervek szerint ezt a gyilkos szert használó részleget néggyel növelné a Fidesz.

Az LMP arra hívja fel a választópolgárok figyelmét, hogy támogassák az LMP listáját az európai uniós választáson június 9-én, mert ezzel egyúttal nemet mondanak az akkumulátorgyártásra is. Csak az LMP EP-képviselői fognak az ellen küzdeni Brüsszelben, hogy az elektromobilitást arra használják fel a magországok, hogy lecseréljék a benzines autóikat elektromosra, közben a szennyezést a félperiférián található országokba irányítsák.

LMP Sajtó

Fotó: Facebook

A bahir.hu tegnapi nap számolt be arról, hogy a gödi Samsung-akkumulátorgyár több, mint 43 ezer négyzetméterrel fogja bővíteni üzemegységeit.