Napjainkban egyre többen fedezik fel a vadnövények, köztük a csalán, egészségre gyakorolt jótékony hatását. A tavaszi hónapokban az egyik legjobban viruló vadnövény a csalán, ami ősidők óta ismert, és sokoldalúan alkalmazott gyógynövény. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít.

Nézzünk csak 10 dolgot, hogy mit is tud ez a „rettegett gyom”!

1, A csalán tápanyagokban gazdag. Megtalálható benne például a vitaminok közül: A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, B-vitamin. Ásványi anyagok közül: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium. Találhatók benne egészséges zsírok, aminosavak, vagy például immunerősítő és a vérnyomásra, vérkeringésre jó hatással lévő polifenolok.

2, A csalánlevélből készült teát többnyire a vizelethajtó hatása miatt isszák. Vízkiválasztásra serkenti a vesét, ezáltal csökkenti a vér húgysavszintjét, így alkalmazható hatékonyan a köszvény, az ízületi gyulladások, a reumatikus megbetegedés kezelésére, ősrégi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják.

Húgyúti tisztításra ajánlott a csalánteát 10 napon keresztül fogyasztani, napi 2 csészével étkezések között.

3, Vizelethajtó hatása mellett a csalán az egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. Tehát tája kiválóan alkalmazható a fogkúrák idején.

 4, Teáját lázcsillapításra, vérszegénységre (vas és C-vitamin) és kiütésekre is használhatjuk. Lázcsillapításra naponta 3 csészével fogyasszunk el az étkezések között.

5, A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok.

6, A csalán tisztító, összehúzó hatásának köszönhetően gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csésze teát igyunk meg 3-4 napon keresztül.

6, Jó hír az uraknak, hogy a csalán gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, hiszen jótékonyan növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Prosztata megnagyobbodás esetén napi egy csésze csalántea ajánlott a reggeli órákban.

7, A csalántea fogyasztásával csökkenteni tudjuk a vércukor szintet.

8, Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően kiválóan fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is megfigyelték már jótékony hatását.

9, Teája kiválóan elősegíti az emésztést, székrekedés esetén egy csészével ajánlott fogyasztani esténként. Egyszerű emésztésjavításra viszont már egy hónapig ajánlott a csalántea fogyasztása minden reggel egy csészével.

10, A máj egészségének őrzője, ugyanis az antioxidánsai miatt hasznos a máj számára a csalán, segítségével ugyanis képes a szervezet felvenni a harcot a gyulladásokkal és méreganyagokkal, amelyek a májat támadják

Mint mindent, természetesen a csalántea fogyasztását se vigyük túlzásba, ezért 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Jó tudni, hogy a csalán kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyuk folyamatosan!

A csalántea mellett a friss csalánból csalánlevet is készíthetünk, ehhez préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét és keverjük össze egy pohár vízzel. Két adagban igyuk meg, étkezés előtt. Ezzel például az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit enyhíthetjük.

Külsőleg a csalántinktúrát sokan alkalmazzák hajhullásra. Hajhullásra, korpásodásra, hajzsírosodásra még a szűrt csalántea hajöblítőként használva is kiváló.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat!