Szexuális visszaélések sorát követhette el egy Tolna megyei gyermekotthon volt karbantartója, aki pénz, cigaretta, telefon- és internethasználat ígéretével csalt a lakására gyerekeket. Az ügy már a bíróság előtt van – írta a Hvg360.

A Tolna megyei Szedres egyik nevezetessége a Bezerédj kastély, amely ma speciális gyermekotthonként működik. Az otthont nem az állam, hanem a Bezerédj-Kastélyterápia Alapítvány tartja fenn, amelynek alapítója, Sándor Zoltán nem szakmabeli. Ahogy fogalmazott, előbb „az épületet találta meg”, és csak azután keresett hozzá funkciót. – írja a Telex.

A szedresi speciális intézményben 12–18 éves drogfüggő és indulatkezelési problémákkal küzdő fiúk élnek. „Itt van gyógypedagógus, mentálhigiénikus, csoportterápia, ezekkel próbáljuk a gyerekeket visszahúzni onnan, ahonnan jöttek” – mondta Sándor Zoltán.

Néhány évvel ezelőtt az otthonban lakó egyik gyerek kiment az alkalmilag foglalkoztatott villanyszerelőhöz, akkor történhetett a szexuális abúzus, erősítette meg a bántalmazás lehetőségét a gyermekotthon vezetője.

A vezető azt is elmondta, hogy mikor egy gyerek beszélt az esetről egy felnőttnek, utána azonnal megtörtént az abúzusról a feljelentés.

A Hvg információi szerint jelenleg már az a tanúvallomás is a bíróság előtt van, és a leírás szerint nemcsak kiszökdöstek a gyerekek a férfihoz, de „egymást is futtatták” a fiatalok az intézetben, mert az erősebbek kiküldték a gyengébbeket, majd a pénzt ők tették el.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy az elmúlt öt évben 13 esetben indult büntetőeljárás a Bezerédj-Kastélyterápia Alapítvány által üzemeltetett otthonban szeméremsértés vagy más szexuális bűncselekmény elkövetésének gyanújával. Az esetek jelentős többsége a gyerekek egymás közötti bántalmazása miatt indult, és a villanyszerelő esetét nem is sorolták közéjük, mert az nem az otthon területén történt.

A szedresi gyermekotthon fenntartója állítja, hogy az intézmény eddig még nem kapott tájékoztatást egyetlen büntetőügyről sem, arról sem, hogy maga az intézményvezető tett volna  meg egy feljelentést. Sándor Zoltán többek között arra is panaszkodott, hogy a pedofil bűnelkövetőkkel szemben 2021-ben hozott szigorúbb szabályok miatt tilos az otthonokban a gyermekek szexuális felvilágosítása, ami szerinte „óriási károkat okoz”. Az Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvényt, amit a bicskei gyermekotthonban kirobbant botrány miatt tovább szigorítanak. Több civil szervezet is azt mondta: ez téves irány, mert a durvább ellenőrzés a büntetés logikáját követi ahelyett, hogy valóban támogatná a gyerekvédelmet

Fotó forrása: Facebook

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.