A kormány jókora összeggel segíti a fővárosi és vidéki sportszervezeteket, melynek elosztását idén teljesen átrajzolta. Az okok nem ismertek, mert az illetékes államtitkárság nem közölte azt a vesztes helyzetbe került szereplőkkel nagyfokú bizonytalanságot okozva ezzel nekik.

Írta: Török Ágnes

A Magyar Közlöny 2021. évi 123. számában jelent meg a 1410/2021. (VI.30.) kormányhatározat, melyben Orbán Viktor miniszterelnök arról rendelkezett, hogy anyagilag jelentős mértékben támogatnak vidéki sportszervezeteket. A klubokat egy meghatározott szempontrendszer alapján sorolták három kategóriába. Kormányzati felelőse a honvédelmi miniszter, egészen pontosan a sporttért illetékes államtitkárság. Ezt a pozíciót jelenleg dr. Schmidt Ádám tölti be.

A szekszárdi sportélet origója az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. a korábbi években a 3.-as kategóriába volt besorolva, ezzel számottevő kormányzati támogatást nyerve el. A 2024-es évben azonban eltűnt a támogatottak listájából és ez azt jelenti, hogy 0 forintot kap idén. Bay Attila, a Kft. megbízott ügyvezetője lapunk arra irányuló kérésére, hogy mi történhetett, elmondta, hogy erről semmilyen értesítést nem kaptak sem az államtitkárságtól, sem a Nemzeti Sportügynökség Zrt.-től (NSÜ). Murvai Árpád, Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Sport- és Ifjúsági (OKSI) Bizottságának elnöke szintén megerősítette lapunknak, hogy az államtitkárság indoklás nélkül vonta meg a sportközponttól a támogatást és erről sem tőlük, sem az NSÜ-től nem kaptak hivatalos formában értesítést. Murvai Árpád írásban kereste az illetékeseket, többek között arra keresve a választ, hogy mitől lett eredménytelen a szekszárdi pályázat és a szekszárdi önkormányzat, mint tulajdonos kapott-e értesítést.

Bay Attila ismertette, hogy az NSÜ eddig minden évben és 2023 szeptemberében is felkérte őket arra, hogy nyújtsák be elképzelésüket a támogatott összeg felhasználására, amit a Szekszárdi Sportközpont Kft. meg is tett. Az ügyvezető az évenkénti felkérésre hivatkozva bízik abban, hogy a következő évben visszakerülhet a szekszárdi szervezet a listára. Kiemelte, hogy a közlönyben látta azt is, hogy több vidéki egyesület konzorciumban nyerte el az idei évben a támogatást. Bay Attila erre vonatkozóan kifejtette, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy 3 szervezet együtt megfelel a kiírt szempontoknak, ha egyedül nem is, de a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. ilyen társulásra sem kapott felkérést.

A Magyar Közlöny 2024. évi 35. számában jelent meg a 1069/2024. (III. 21.) kormányhatározat az idei támogatottak listájával. A Szekszárdi Nonprofit Kft.-hez hasonlóan sok más sportszervezet is ebből értesült “hivatalosan” arról, hogy ebben az évben vagy semmilyen, vagy kevesebb támogatást kap.

A 2023-ás listához képest a 2024-esben jelentős változások vannak, ami a szereplőket illeti. A Pécsi Vasutas Sportkör a közlöny szerint korábban az 1-es, míg idén a 2-es kategóriába került. Tóth Róbert, a PVSK kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy emiatt 25 millió forinttal kapnak kevesebb összeget az előző évhez képest, de annak örülnek, hogy továbbra is a kiemelt vidéki sportszervezetek közé tartoznak.

A székesfehérvári Honvéd Szondi György Sportegyesület tavaly a 3-as kategóriában egyedül volt, míg idén konzorciumban kap támogatást a MÁV Előre SC-vel és az Alba Regia Atlétikai Klubban közösen.

Szentes László, a Honvéd Szondi SE elnöke lapunknak elmondta, hogy a 3 év alatt egy alkalommal sem kaptak olyan jelzést az illetékesektől, hogy nem teljesítettek jól és az eddig kapott támogatás hatalmas előrelépést eredményezett az egyesületnek.

Szakosztályaik száma 9-ről 15-re emelkedett, a 2026-ra tervezett stratégiai céljaikat már 2023-ban elérték. 2023-ban az előző évhez képest eredményességük tényekkel alátámasztva mintegy 30%-kal növekedett. Április 3-án a MÁV Előre elnökének címzett levélből, majd ennek kézhezvételét követően a vonatkozó kormányrendeletből vált ismertté számukra, hogy egy konzorcium tagjai lettek.

A most kapott támogatás összege 57 %-kal kevesebb, mint a korábbi évben és nem kérdezték meg őket, hogy akarják-e a konzorciumi részvételt vagy sem.

Szentes László Honvéd SE elnök véleménye szerint ez az eljárás se nem sportszerű, se nem etikus.

Eddig három alkalommal keresték az illetékeseket, de semmilyen választ nem kaptak, hogy miért történt a leminősítés. A Honvéd SE javaslatot tett egy új Székesfehérvári Városi Sportegyesület létrehozására, ami a látványsportok kivételével lehetőséget biztosít minden sportágnak szervezett keretek között dolgozni és eleget tesz a kormányrendeletben megfogalmazott célok teljesítésére.

A konzorcium tagjai ezt a kezdeményezést és a rendelkezésre álló erőforrások gazdaságosabb kihasználását is elutasították.

A Honvéd SE a kormányhatározatban meghatározott követelményeknek önállóan megfelel, a konzorcium másik két tagja viszont csak egyesületükkel együtt. A kormányhatározat értelmében a Szondi nélkül a konzorcium nem hozható létre, ha komolyan vesszük az indikátor értékeket.

Máté Péter, a szekszárdi közgyűlés Pénzügyi Bizottságának elnöke Gyurkovics János alpolgármesterrel és dr. Zsikó-Gál Klaudia jegyzővel közösen a vonatkozó közlöny március 21.-i megjelenését megelőzően nem sokkal, március 6-án járt személyesen a Honvédelmi Minisztérium sporttért felelős államtitkárságán. Máté Péter Facebook posztja szerint az új uszodáról egyeztettek. Kérdésünkre, hogy volt-e szó a Szekszárdi Sportközpont Kft. támogatásának közelgő megvonásáról Máté Péter azt mondta, hogy nem, és azóta sem kért vagy kapott tájékoztatást az államtitkárságtól, hogy milyen kitétel alapján esett ki a támogatottak köréből a szekszárdi szervezet.

A Mediaworks Hungary Kft. tulajdonában lévő teol.hu a közelmúltban azt írta, hogy az után bukott el rengeteg pénzt a helyi sportélet, hogy az Éljen Szekszárd politikusai vezető szerepet kaptak. Ezzel szemben olyan kormányzati döntés van a háttérben, melyre a támogatást kapó, rosszabb helyzetbe került szervezeteknek nem volt ráhatásuk. A kiemelt vidéki sportszervezetek köréről az Orbán Viktor által kijelölt honvédelmi minisztérium döntött. A 2024-ben adott támogatásokat (az értesítések és az okok ismeretének a hiánya miatt) sem Szentes László, a Honvéd SE elnöke, sem Bay Attila a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője sem Murvai Árpád, az OKSI Bizottságának elnöke sem tudta befolyásolni.

Lapunk megkereste Dr. Schmidt Ádám sporttért felelős államtitkárt és az NSÜ igazgatóját Dr. Sáfár Sándort valamint Gál Csaba főosztályvezetőt kérdéseinkkel. Azt szerettük volna megtudni, hogy mely szempontnak nem felelt meg a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft., ami alapján megvonták tőle 2024 évtől a támogatást.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a 2025-2026 évek közötti időszakban lesz-e még lehetősége a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft.-nek arra, hogy támogatást kapjon. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Forrás: sajtóközlemény Gulyás Róbert

Fotó forrása: Facebook/dr. Smidt Ádám