Az egy évvel ezelőtt lefoglalt 480 milliárd forintot meghaladó prekurzort az egyik magyarországi hulladékégetőben semmisítették meg. A rekordfogás kapcsán kábítószer készítésének elősegítése miatt egy 50 éves isaszegi férfit már gyanúsítottként hallgattak ki – írja honlapján a rendőrség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fedezte fel a soproni vámudvarban egy konténerszállítmányban a 13 tonna MDMA-prekurzort. Ezt további 19 tonna kábítószer-alapanyag lefoglalása követett, miután a rendőrség pár nappal később két budapesti raktárban megtalálta a kartonokba rejtett vegyi anyagokat. Mind a két helyen ugyanaz volt az elrendezés szisztémája: elől a legális áru, vagyis a műtrágya alapanyag, hátul meg a prekurzor.

A hosszú és tüzetes szemlét követően a vegyész szakértő egyértelműen kimondta, hogy mind a 32 tonna kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott előállítására használatos vegyület.

A rendőrség a nyomozó munkának köszönhetően eljutottak a szállítmány megrendelőjéhez, egy egyszemélyes kft-hez. A cég magnéziapornak álcázva, hajókonténerrel szállíttatta Kínából először Németországba, a hamburgi kikötőbe a hatalmas mennyiségű illegális szert, amit onnan közúton hoztak be hazánkba. Az ügyvezetőt, N. Csabát a nyomozók 2024. március 18-án fogták el. Az 50 éves isaszegi férfit kábítószer készítés elősegítése miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A rekordmennyiségű illegális anyagot két részletben semmisítették meg. Először a budapesti raktárakban lefoglalt vegyületeket, majd a soproni vámudvarban talált prekurzort égették el.

A vegyület lefoglalásával és elégetésével milliószámnyi ecstasy piacra kerülését akadályozta meg a NAV és az NNI, akik a jövőben is közösen dolgoznak azért, hogy a teljes bűnhálózatot felderítsék.