Rengeteg érdeklődőt vonzott a július 4. és 7. között lezajlott Zsolnay Fényfesztivál Pécsen

Több mint százezer érdeklődőt vonzott a július 4. és 7. között lezajlott Zsolnay Fényfesztivál Pécsen – tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. hétfőn az MTI-t.

    A nyolcadik alkalommal megrendezett, több mint száz programot magában foglaló négynapos esemény idén is „varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit”. A rendezvénynek köszönhetően megteltek Pécs szálláshelyei. Érkeztek látogatók többek között Marokkóból, Japánból, Kolumbiából is – írták közleményükben a szervezők.
    Az „ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiváljának” központi látványossága ezúttal is a Zsolnay Light Art verseny volt. Amelynek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített alkotásait a pécsi székesegyházra vetítve. A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett.
    A Fény Útján járva a látogatók a város különböző pontjain a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk bűvöletében barangolhattak. Összesen húsz fényalkotást csodálhattak meg.
    Több helyszínen interaktív látványosságokkal is találkozhattak az érdeklődők, akik így maguk is az élmény aktív részeseivé válhattak. A főtéri dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába. Míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra.
    Továbbra is nagy közönségkedvenc volt a Fényszőnyeg, ami immár két utcát borított be, továbbá sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke – közölték.
    A rendezvényen nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak: a Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak a látogatók.
    A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, fénybütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat – olvasható a közleményben.

Korábban megírtuk, hogy a nyitónapon már sok ezren figyelték a fényalkotásokat és a nemzetközi Zsolnay Light Art Video Mapping Versenyt. A Zsolnay Fényfesztivál immár nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Pécsett a fény és művészet szerelmesei előtt július 4-én éjjel. Az ország egyetlen fényfesztiválja nem csupán egy látványos esemény, hanem egy olyan különleges ünnep, amely összekapcsolja a művészetet, a technológiát és a közösségi élményt

forrás: mti