Dánielfy Gergellyel korábban már csináltunk egy riportot a 2022-es pécsi lemezbemutató koncertjét megelőzően. Ezúttal a Sétatér Fesztivál fellépőjeként látogatott a városba és természetesen ezúttal is a rendelkezésemre állt, hogy az elmúlt 2 évről, az új dalokról, meg néhány szakmai kérdésről beszélgessünk.

Milyen volt az idén először megrendezett Made in Debrecen Fesztivál (ami a Made in Pécs Fesztivállal azonos konstrukcióban került megszervezésre Debrecenben – szerk.)? Mi a benyomásod a programról?

Szerintem nagyon menő, hogy egy ilyen rendezvényen reggeltől estig koncertek vannak, és rendkívül sok zenekar így lehetőséget kap fellépésre. A Made in Debrecen Fesztivál nekem azért is érdekes volt, mert aznap este zenekari koncertünk is volt, reggel pedig az Inkognitó Klubban játszottam a Fesztiválon. De tele lett a hely már reggel, jó hangulata volt, és látszódott, hogy Debrecen is egy zenei város, nagyon sok tehetséges zenekarral. 

Puskás Petivel léptek fel egy napon, aki az X-Faktorban a mentorod volt. Milyen viszonyban vagytok vele?

Tegnap kosaraztunk együtt :). Nagyon jó barátom maradt a Peti, nagyon szeretem őt, sok mindent tanulhattam tőle, mind abban, hogy az életben hogyan kell viselkednem, mind szakmailag. Egy áldott jó lélek, és örülök, hogy a barátja lehetek. És zeneileg is együttműködünk, van, amikor megküldöm neki az új számaimat, hogy mit gondol róla, és ő is néha megküldi a saját dalait, illetve gondolkodunk közös projectekben is. De elsősorban a barátság, ami megvan közöttünk, és amit köszönök neki.

Fotó: Hegedűs Tünde

Eljutottál az élő Showig az X-Faktorban, de a dobogóra nem értél fel. Szerinted mennyit számított ez a szereplés a karriered alakulásában?

Abban az évadban (5. évad, 2016. – szerk.), amikor az élő showig eljutottam, a kilencedik lettem, éppen ezért csalódott voltam. Már más a tehetségkutatók működése, mint régen, nem feltétlenül az lesz sikeres, aki egy ilyen versenyt megnyer, vagy elől végez. Viszont nagyon szerettem az ott dolgozó embereket, nagyon jó csapattal dolgoztam, rengeteget tanultam tőlük, és ez egy nagyon izgalmas kirándulás volt. De kellenek a saját dalok, a saját stílus, és ha az emberek szeretik, akkor a saját alkotásoktól lesz sikeres egy előadó, nem a tehetségkutatókban való szerepléstől.

Amikor legutóbb beszéltünk, akkor egy klubkoncert előtt voltunk, most egy szabadtéri Fesztiválra hívtak meg. Egy előadó szempontjából mi a különbség a kettő között?

A közönség összetétele más, mert egy klubkoncertre azok mennek el – azok veszik meg a jegyet – akik ismerik és szeretik az előadót. És ebből kifolyólag együtt énekelnek minden dalt. Míg egy ilyen szabadtéri koncerten olyanok is megjelennek, akik nem feltétlenül ismerik a zenénket, így őket be lehet húzni, jobban lehet az ismertséget növelni ezáltal. Régen egyébként jobban szerettem a szabadtéri bulikat, de mostanra már megkedveltem a klubkoncerteket is, olyannyira, hogy ősszel megint indítunk egy ilyen turnét.

Nemrég jelent meg a Youtube-csatornádon a San Marino című dal. Mesélnél egy kicsit erről a dalról?

Leginkább az volt a fejemben, hogy az olaszos-román-latinos stílust vigyem tovább és működtessem, mert ezeket a dalokat hallgatom a leggyakrabban. Ez úgy jött ki a refrénben, hogy San Marino – elcsábító – elkábító, ez egyeseknek fura lehet, de nekem tetszett. Vannak nagyon mély szövegeim, de szerintem ennek is van tartalma, bár néha kapok olyan kritikát, hogy eltávolodtam a valós énemtől.

Van olyan, hogy az ember úgy ír dalt, hogy nem a saját énjét teszi bele?

Szerintem nincs, én legalábbis minden dalomba belerakom saját magamat. Viszont engem az emberek úgy ismertek meg, hogy egy olyan lírikus előadó vagyok, aki mindig valamilyen érfelvágós dalt játszik. 🙂 Ma már ez nem így van, mert azt gondolom, hogy az a fontos, hogy az ember, aki eljön egy koncertre, legyen boldog és érezze jól magát. Egyébként tartalmilag a San Marinóban meg a többi dalban is minden ott van, amit régen írtam, de rá kellett jönnöm, hogy egy fesztivál koncertet nem lehet úgy felépíteni, hogy csak lassú dalokat játszok.

Mik a jövőbeli terveid? Készül esetleg új dal vagy lemez?

Igen, készül az új album már, ami remélhetőleg szeptember végére vagy október elejére meg is fog jelenni. Pár dal még hiányzik róla, de el fog készülni és annak a lemezbemutató turnéja várható az év végén.

Köszönöm szépen az interjút!