Magyarországon az egyik legmagasabb a dohányzással összefüggő betegségekhez köthető halálesetek száma az Európai Unióban – jelezte Karl Olov Fagerström svéd egyetemi docens, egyben dohány- és nikotinkutató egy sajtóeseményen Stockholmban. Az Index kérdésére elmondta, hogy a svéd példából a magyarok is meríthetnének, ők ugyanis a dohányzást már régen leváltották rákot nem okozó nikotinforrásokra, például a snüsszre és a nikotinpárnára. Talán nem véletlen, hogy jóval kevesebb a rákos beteg Svédországban, mint nálunk.

A cigarettafüsttel a nikotin egy másodperc alatt eljut a tüdőbe, két-három másodperc alatt a szívbe, és tíz másodperccel később már az agyban van – magyarázta lapunknak Karl Olov Fagerström svéd egyetemi docens, hogy miért szoknak rá az emberek a dohányzásra.

Ezzel szemben egyes alternatívákkal akár egy óra is kell ahhoz, hogy eljusson a nikotin az agyba. Ehhez viszont le kell mondani a jól megszokott rituáléról is.

A kellemesnek vélt érzés hajszolása rengeteg magyar vesztét okozza, a dohányzással összefüggő halálesetek számában – főleg tüdőrákban – Európa élmezőnyében vagyunk.

Magyarországon a lakosság 27 százaléka dohányzik. Nyugtalanító adat, hogy a dohányosok fele a dohányzás negatív hatásaiba hal bele – mondta, majd egy ábrán is bemutatta a jelenséget, ahol a magyar számokat a svéddel és az uniós átlaggal hasonlították össze.

A svédeknél ezzel szemben a dohányzók aránya kevesebb, mint 6%, annak ellenére, hogy a lakosság több mint 23%-a ott is nikotinhasználó.