Nyilatkozatot fogadtak el a NATO-tagállamok vezetői arról, hogy visszafordíthatatlan Ukrajna euroatlanti integrációja, ami a szövetséghez való csatlakozását is magában foglalja. A washingtoni NATO-csúcson született dokumentumot minden tagállam képviselője, így Orbán Viktor magyar miniszterelnök is aláírta.

Bár Ukrajna NATO-csatlakozásának menetrendjéről nem született megállapodás a találkozón, a tagok „megingathatatlan” támogatásukról biztosították az országot a háborús erőfeszítéseikben.

A szövetség a BBC beszámolója szerint az ukrán haderő további integrációját jelentette be, a tagállamok pedig ígéretet tettek további 40 millió euró értékű segély biztosítására a jövő évben; a csomagnak F–16-os harci repülőgépek és légelhárítási támogatás is a részét képezi.

„Ukrajna támogatása nem jótékonyság – a saját biztonsági érdekünk” – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

A közös nyilatkozatban az is olvasható, hogy Ukrajna „kézzelfogható előrehaladást” ért a csatlakozásához szükséges demokratikus, gazdasági és biztonsági reformok terén, de a tagok közé formálisan csak akkor hívják majd meg, amikor „teljesítette a követelményeket”.

A dokumentumban szerepel továbbá, hogy Kína határozottan hozzájárul Oroszország Ukrajna ellen indított háborújához, amire a beszámoló szerint dühösen reagált az ázsiai ország uniós nagykövete. Arra szólította fel a NATO-t, hogy hagyjon fel a hazája elleni hergeléssel és provokálással.