Még a nyár elején egy családi ebéd erejéig próbáltuk ki a Király21 éttermet. Bevallom, vendégként először jártam ott. Persze nyilván hallottam már róla, és tudtam, hogy egy kicsit modernebb, street foodosabb jellegű, mint a hagyományos éttermek, ahovaáltalában járunk, viszont elég széles ételkínálattal rendelkezik. És valóban, a burgerek és a pizzák mellett többféle hagyományos fogás, illetve grillételek is találhatók az étlapon.

Ezúttal én egy eperkrémleves mellett döntöttem, valamint egy BBQ oldalast kértem hasábburgonyával, illetve coleslaw salátával. E mellé egy limonádét rendeltem italként. Utóbbi gyorsan meg is érkezett, és egyébként nagyon kellemes volt, intenzíven gyümölcsös, de mégsem túl édes. Tetszett.

A levessel kapcsolatban már sajnos kevésbé voltak jó tapasztalataim. Azt mindenképpen értékelem, hogy érződött rajta az eper íze. És az állagából is látszódott, hogy sok gyümölcsöt használtak. Az ízesítésével viszont már volt bajom, konkrétan, hogy rettenetesen édes volt. Persze a gyümölcslevesek általában édesek, de azért el lehet készíteni őket úgy, hogy valamivel visszafogjuk az édességüket. Itt ez nem történt meg. Az a kategória volt, ami nekem már sokkal inkább desszert, mint leves. Nem mondom, hogy rossz volt vagy ehetetlen (attól nagyon messze vagyunk), de azért ennél lehetett volna jobb is.

Az oldalas ránézésre is komoly mennyiség volt. Ezzel akkor is bőséggel jól lehet lakni, ha figyelembe vesszük, hogy ennek egy része nyilván csont. Maga a hús egyébként jól fűszerezett, ízletes, szinte omlik a csontjáról. A barbeque szósz is rendben volt, amit kaptam hozzá. Viszont az egy picit zavart, hogy kicsit olyan érzésem volt, mintha csak leöntötték volna a szósszal.

A köretek közül a krumpli jól készült, friss, fűszeres, sokat nem kell róla beszélni. A coleslaw azonban megint vegyes érzelmekkel töltött el. Alapból egy friss saláta, viszont volt valamilyen eléggé furcsa, kesernyés háttéríze, az az érzésem, hogy mustármagot használtak benne. Önmagában ezzel nincs probléma, de azt éreztem, hogy az édes BBQ szósz és ez a keserű saláta nagyon nem jó együtt. És valahogy az egész ételről ez volt a véleményem, hogy külön-külön tök jó összetevőkből áll, de együtt – legalábbis nekem – diszharmonikussá váltak.

Érdekes, hogy egyébként volt egy összehasonlítási alapom egy kolozsvári ír étteremben ettem pár héttel korábban szintén BBQ oldalast, ami nekem jobban bejött. Igaz, ott egy Whiskys BBQ szószt adtak hozzá, ami picit más ítzhatás, de azt éreztem, hogy azt nem csak ráöntötték, hanem egy BBQ külső borítást kapott a hús, ami egy intenzívebb ízt adott. A krumpli ott is egy köretelem volt, viszont e mellé csak egy egyszerű kis zöldsalátát kaptam, ami ízében sokat nem adott hozzá, inkább egy kis frissességet adott az ételhez.

Nagyon nehéz helyzetbe kerültem emiatt, amikor értékelnem kellett. Amikor prémium alapanyagokból kapok egy nagyon jó ételt, arról jó érzés írni. Amikor rossz alapanyagokból rossz ételt, akkor sem nehéz leírni. De én szeretem, az egyszerű, átlagos alapokon nyugvó igényes ételeket. is. Itt viszont egy olyan helyzet állt elő, hogy éreztem a minőséget az alapanyagokon, a hozzáértést az elkészítésen, de valami mégsem állt igazán össze. Ilyenkor merül fel bennem, hogy vajon ezt csak én látom így, és a saját ízlésem az, ami miatt nem tudtam igazából pozitívra értékelni, vagy tényleg érdemes lenne valamin változtatniuk. Ezt most nem fogom tudni megválaszolni.

Ennek ellenére javaslom, hogy aki teheti, próbálja ki egyszer, az étlap kínálata nagyon csábító, a minőséggel nincs baj, és ki tudja, lehet másoknak ízleni fog az együtt, ami nekem nem.

Elérhetőségek:

Cím: 7621. Pécs, Király utca 21.

Telefon: (20) 445 1100

E-mail: kiraly21pecs@gmail.com

A hely facebook-oldala itt található.