Savanyúság – gondoljunk a télre

Augusztus van, de gondolnunk kell a télre. Ilyenkor megkezdődik a paradicsom befőzése, a lecsó elrakás. Hamarosan rotyog majd a lábasokban, üstökben, sütőkben a szilvalekvár is. Sok kamrában már sorakoznak a felcímkézett üvegek katonás sorrendben. A dunsztosüvegek magukba zárják a nyár ízeit, az eper, a málna, a barack lekvárokat és a szörpöket. Jó lesz ezeket télen elővenni, felhasználni süteményekbe, megkenni a kenyeret, kalácsot. Vannak akik már elkezdték a savanyúságok eltevését is. Körül nézhetünk a termelői piacokon, beszerezhetjük a hozzávalókat őstermelőktől. A piacokon óriási választékban találhatjuk meg az eltevésre, tartósításra alkalmas zöldségeket, gyümölcsöket. Ha tehetjük, csakis hazai alapanyagot válasszunk!

Bizonyára mindenkinek vannak bevált, családi receptjei, de az interneten is rengeteget találhatunk. A legolcsóbban talán a csalamádé, vagy vegyes vágott savanyúság készíthető el. Ehhez többféle zöldséget, többek közt káposztát, uborkát, hagymát, paprikát, sárgarépát is felhasználhatunk. Alapos tisztítás után a hozzávalókat felszeleteljük és egy edényben sóval, cukorral, ecettel és tartósítószerrel, esetleg fűszerekkel összekeverjük. Többszöri átforgatás és keverés után 1 napot, de legalább egy éjszakát állni hagyjuk, majd üvegekbe tesszük. Természetesen nem csak vágott savanyúságot készíthetünk, hanem csemegeuborkát, almapaprikát, cseresznyepaprikát, vagy más zöldségeket savanyíthatunk önmagukban, de vegyesen is. Ezeknek eltevésére is többféle megoldás létezik. Mostanában egyre többen választják a „hordós, vagy dobálós” verziót.

Paradicsomból nagyon finom levet, vagy sűrítményt tudunk készíteni télire. Ezeket is sokan, sokféleképpen készítik. Van aki használ tartósítószert és van aki nem tesz bele sem szalicilt, sem pedig nátrium benzoátot. Hanem egyszerűen csak száraz dunsztba teszi. A lecsó nagyon jól jön télen, nem csak azért mert jól esik elővenni egy kis üvegbe zárt nyári ízeket, hanem mert számos módon felhasználható. Nem kell hozzá más mint paprika és paradicsom, esetleg hagyma. 

A bahir.hu oldalon találhat tippeket, ötleteket eltevéssel, tartósítással kapcsolatban.