A sütőtök az egyik olyan őszi csemegénk, amelyet kivétel nélkül szinte mindenki szeret, és korlátozás nélkül fogyaszthat is. A sült tök illata felidézi az őszi, téli estéket, íze pedig igazán utolérhetetlen. Napjainkban a sütőtököt egyre többször használják fel a szakácsok krémlevesek, illetve köretek, desszertek készítésekor. Most nézzük, hogy a sütőtök az íz élményen kívül még mit is biztosít a szervezetünknek.
A sütőtök tápanyagokban és vitaminokban gazdag!
Jó hír a sütőtököt kedvelőknek, hogy ez az őszi finomság tele van olyan vitaminokkal, mint például az: A-, és C-, E-, B2-vitamin. Jelentős mennyiségben tartalmaz: magnéziumot és vasat.
Kiemelkedő az antioxidáns tartalma!
Az érett, fogyasztásra alkalmas sütőtök például olyan anitoxidánsokat tartalmaz, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin. A szervezet ezek segítségével semlegesíti a szabad gyököket. A szabad gyökök pedig elpusztítják a baktériumokat. A sütőtök a magas antioxidáns tartalmának köszönhetően jelentősen csökkentheti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát.
Látás javító hatással bír!
Jó tudni, hogy már húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza. Az A-vitamin viszont nagyon fontos a látásunk és a szemünk egészségéhez.
Fogyásban is nagy segítség!
Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy a sütőtök kalóriatartalma alacsony, viszont magas a rosttartalma, amelynek köszönhetően, miközben egy laktató étel, még is csekély kalóriát tartalmaz. Kutatások igazolják, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást, és egyben az egészséges testsúly fenntartását is.
Kiváló javítja az emésztést!
Mivel ez a finom őszi zöldség magas rosttartalommal rendelkezik kiváló hatással van az emésztésre. Fogyasztása ajánlott a krónikus székrekedésben szenvedőknek éppen úgy, mint a kevés mozgással járó, irodai munkát végzőknek is.
Magja kiváló a szívbetegségek megelőzésére!
A tökfélék, így a sütőtök olajos magja is nagyon gazdagok fitoszterolokban, amelyek segítenek csökkenteni az emberi szervezetben a „rossz” koleszterin szintjét.
Jókedvünket is biztosíthatjuk a fogyasztásával!
Mivel sok triptofán nevű aminosavat is tartalmaz a tökmag. Ez az aminosav viszont nagyon fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben, a jókedvünk pedig nagyban függ a szerotonin mennyiségétől, ezért a szomorkás, szürke, téli hétköznapokon ajánlott a tökmag rendszeres fogyasztása, hogy a segítségével könnyebben tudjuk átvészelni az őszi, téli időszakot, amikor olyan sokszor ránk tör a melankólia.
Csökkentheti a rák kockázatát!
A zöldség élénk narancssárga színéből is kitűnik, hogy bőven tartalmaz karotinoidokat is, ezek közül is kiemelkedik a béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná tud átalakítani. Vagyis a sütőtökben található béta-karotinnak több kutatás szerint is igazoltan rákmegelőző hatása is van.
Sütőtökkel a ráncok ellen!
Arról már írtunk, hogy a sütőtökben található karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket. Pontosan ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy bőrvédő hatással is rendelkezik, és a hölgyek legnagyobb örömére segít felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával szemben.