Süssünk valamit – sós aprósütemények

Sós aprósütemények

Lassan véget ér a karácsony és máris itt a következő ünnep, a szilveszter. Sokan különböző rendezvényeken, bálokban, baráti társaságban ünneplik az év utolsó napját. A sok édesség, bejgli, linzer és egyéb finomságok után jöhet az újabb sütögetés, ám ezúttal a sós aprósüteményeké, pogácsáké, rudaké, csigáké, pereceké a főszerep. A boltok, pékségek is felkészülnek ilyenkor és óriási választék van a különféle ropogtatni valókból. Csak a pénztárcánktól függ, hogy mennyit és mit vásárolunk ilyenkor. De ha valaki olcsóbban szeretné megúszni, annak lehetősége van otthon készíteni, saját ízlés szerint valamit, amit szilveszterkor az asztalra tehet.

Pogácsák

Gondoljunk csak a pogácsákra, vagy a különféle rudakra. Sokak kedvence a pogácsa, melynek számos verzióját készíthetjük el, sajttal, vagy magokkal szórva. De ma már töltötteket is készítenek, többek közt káposztást, dióst, babost. A lexikon szerint a pogácsa karika alakú mintával kiszúrt, gyors tűz mellett kisütött tésztasütemény. Gondolom erre most sokan felkapják a fejüket, hiszen ma már nem csak a kerek verziót készítik, de azért még mindig ez a gyakoribb. A szakácskönyvekben, internetes portálokon rengeteg pogácsa receptet találhatunk, akár élesztős, sütőporos, vagy szalalkális verziót is keresünk. Az ízesítés nem csak a „megszokott” lehet, mert egyre kedveltebb a túróval készített, a medvehagymás, kolbászos, sonkás vagy egyéb más összetevővel gazdagított sütemény. Szinte csak a képzelet szab határt a különféle ízesítéseknek. Az interneten, vagy szakácskönyvekben rengeteg sajtos, sós, magvas rúd receptjét találhatjuk meg, és ezek mentes változatait.

Töltött sós mindenfélék

Természetesen számos töltött sós aprósütemény is létezik. Hajtoványok, csigák, kiflik, háromszögek különféle töltelékekkel készíthetőek persze nem csak az ünnepekre, hanem bármelyik napra egy tartalmas leves mellé, akár második fogásnak is. A töltelékek is sokfélék lehetnek, akár húsos, vagy húsmentes verzióban gondolkodunk. Pizzás, sajtos, zöldséges, sonkás és ez csak néhány az óriási választékból.

Jó sütést kívánunk!