Nemcsak finom, de egészséges is a lencse

A lencse kiváló rosttartalommal rendelkezik, 100 grammban 10 gramm rost van, azaz egy tál lencsefőzelékkel fedezni tudjuk a szervezetünk napi rostszükségletének a negyedét. Az emberi szervezet számára fontos bioaktív anyagok is találhatunk benne, ilyen a szaponin, a flavonoid és a fenolsav, ezek pedig igyekeznek csökkenteni egyes rákfajták kialakulását. Miközben kordában tartják a szervezet koleszterinszintjét.

A kiváló ásványi anyag és vitamin tartalom mellett még abban is pozitív hatása van az egészségünkre, hogy az összes hüvelyes közül a lencsét emészti meg az emberi szervezet a legkönnyebben.

Néhány példa a lencse fogyasztásának jótékony hatására

  • A szervezet méregtelenítését segíti elő, hogy javítja a májfunkciót.
  • Látásunkat segíti, mert jót tesz a szemnek.
  • Stresszes mindennapjainkban jó tudni, hogy nyugtat.
  • Jelentős vas tartalma, és a magas folsav tartalma miatt várandós kismamáknak is ajánlott, hiszen támogatja az anya egészségét és a magzat fejlődését.
  • Kiváló rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az anyagcserére, székrekedésre.
  • Nyugtató hatása mellett segít stabilizálni a vérnyomást.
  • Magnézium tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • vércukorszintet kordában tartja.
  • Jó hír a hölgyeknek, hogy a változókor tüneteit is képes csökkenteni.
  • Jó hír a család alapítóknak, hogy képes fokozni a férfiak termékenységét.
  • Segítség halhullás esetén, mert serkenti a hajnövekedést.
  • Balesetet szenvedett? Fogyasszon lencsét, mivel támogatja a sebgyógyulást.

Ezért is ajánlott lencsét fogyasztani, de szilveszterkor, újévkor a legtöbb magyar család asztaláról nem is hiányozhat ez a zöldség. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, gulyást, rakott ételt de akár salátát is. Sőt a vegetáriánusok egyik kedvence a lencsehurka is. Az interneten rengeteg különféle ötletet találhatunk a lencse elkészítésére.

A babona szerint lencsét azért kell enni, hogy sok pénzünk legyen. A malachús fogyasztása is a szerencsével függ össze, hiszen a tömzsi négylábú előre túrja a földet. És „kitúrja a szerencsét”, míg a csirke vagy a tyúk inkább elkaparja azt. 

Kívánjuk minden kedves olvasónknak, hogy az újévben hozzon jó egészséget és rendkívüli anyagi javakat a lencse fogyasztása mindenkinek!