Lencsefőzelék hurkával vagy kolbásszal. Nagyon gyakori újévi étel, amit sokan szeretnek. Viszont a gyerekekkel gyakran van probléma, ugyanis nagyon nehezen lehet rávenni őket főzelékek megkóstolására és a legtöbb zöldséget sem szívesen eszik. Ezért most mutatok egy alternatívát, ami szintén lencse, de mégis egy jóval trendibb, kicsit a Street Food irányába elmenő étel, és amit biztosan meg fognak enni. És egyébként nem is bonyolult az elkészítése.

Hozzávalók:

  • 250 gramm lencse
  • 250 gramm liszt
  • 1-2 fej hagyma (mérettől függően)
  • 100 gramm füstölt szalonna (ízlés szerint)
  • 2 fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • Szódabikarbóna
  • zsír/olaj
  • Fűszerek

Az elkészítése hasonlóan bonyolult, mint a legtöbb muffinnak. Össze kell rakni a nedves és a száraz összetevőket, majd vegyíteni őket, végül mehet a formával a sütőbe :). Na jó, ennél legyünk komplexebbek!

A fokhagymát lereszeljük, majd összeadjuk a többi száraz összetevővel: a liszttel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A fűszerezés nagyon változó lehet: az alapfűszerek mellett jól működik bele a kakukkfű, de akár némi curry is adhat neki izgalmat. Sokan csinálják őrölt köménnyel, én azt kevésbé szeretem, de ki lehet próbálni. A fűszerezés intenzitása attól is függ, hogy mi a funkciója: ha önálló fogásként tálaljuk, érdemes kicsit bátrabban fűszerezni, ha valami más mellé, mint jelen esetben, köretként, akkor picit mérsékelhetjük. Ehhez az elegyhez kerül a szalonna is (ha van vegetáriánus a családban, kihagyható), amit kockákra vágva tegyünk az ételbe (nem baj, ha picit nagyobb kockákban).

Ezután elkezdhetünk foglalkozni a többi összetevővel. A hagymát zsírban vagy olajban megpároljuk. A lencsét megfőzzük (ezt már érdemes előtte megtenni), a tojást felverjük, majd összeöntjük a két zöldséggel, és hozzáadjuk a tejfölt (akár lehet kefír vagy joghurt is), valamint némi olívaolajat (kb. 1 decilitert).

Ezt követően a két keveréket óvatosan összeadjuk, elkeverjük, és betesszük őket a muffin-formákba (hagyományos formáknál érdemes kivajazni előtte). A 160 fokos, előmelegített sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készül el. Picit hűlni hagyjuk és már fogyasztható is az étel!

Ez az étel alapvetően hagyományos lencséből készül, de vöröslencsével is működik, abból viszont kevesebb kerüljön bele, illetve a fűszerezésre is jobban figyeljünk, mert a vöröslencse sokkal intenzívebb ízű, mint a sima barnalencse!

A kolbász sütésével kapcsolatban nem érzem szükségesnek komplett receptet írni, de pár tanácsot érdemes megfontolni. Ha tepsiben sütjük érdemes egy kis vizet tenni alá sütés előtt, így nem fog leragadni, illetve ha sütés előtt egy kis vízbe beáztatjuk, akkor az állagát is jobban megőrzi. E mellett fontos, hogy legyen meg a kellő távolság a kolbászok között a tepsiben, mert ha összeérnek, nagyon könnyen szétrepedhetnek. A tökéletes sütéshez pedig célszerű többször is megforgatni őket.

Ez a két étel remekül kiegészítő egymást, még egy kis friss saláta és/vagy mustár (esetleg másféle mártás) és máris megvan egy rendhagyó, de nagyon finom újévi vacsora! Jó étvágyat!