Itt a szilveszter- készítsünk „retro” szendvicset!

Bizonyára sokak emlékében él még élénken a régen oly divatos szendvics, melyeket leginkább az iskolai farsangi bálokon falatozhattunk. Régen az iskolai bálokra a szülők küldtek hozzávalókat, tojást, vajat, kolbászt, sajtot, csemege uborkát. Aztán a Szülői Munkaközösség tagjai készítették el a szendvicseket. Majd ezeket a bálon árusították a szódával higított szörppel együtt. A bál vége felé a maradék kenyereket szinte fillérekért lehetett megvenni. Na de mi is az a „retro szendvics”. Szóval az szigorúan kenyér alapra készül, szerencsésebb esetben zsúrkenyérre. Persze lehet zsemléből is készíteni ha valaki ahhoz ragaszkodik. A kenyeret felszeleteljük, majd megkenjük vajjal, vagy margarinnal. Ez után jöhet a házi kolbász, vagy szalámi, esetleg csemegeszalámi, majd a karikára vágott főtt tojás. A szendvics elmaradhatatlan alkotóeleme a csemegeuborka és a reszelt sajt is, melynek koronája a pirosarany.

Manapság ez a szendvics újra a házibulik, vagy egyéb összejövetelek kelléke lett, hiszen kiadós és finom. És ugye nem elhanyagolható a nosztalgikus érzés és az emlékek, melyek előtörnek fogyasztásakor. A régi farsangi bálok, születésnapi zsúrok emlékképei.

Önök otthon sütik a kenyeret, vagy vásárolják?

Nagyanyámék valamikor régen maguk sütötték a kenyeret. Vagy szokás volt az is, hogy maguk dagasztották, aztán elvitték a pékhez, aki megsütötte. Manapság azonban újra egyre többen készítenek maguk kenyeret, péksüteményeket otthon. Ehhez már rengeteg recept található az interneten is. De fantasztikusan szép fotókkal illusztrált könyveket is vásárolhatunk, melyekben minden segítséget megkaphatunk. És jó hír az, hogy a diétázók, cukorbetegek is találhatnak számos jól bevált leírást így nekik sem kell lemaradniuk a finom falatokról és az otthonsütés élvezetéről. Szóval ha úgy döntünk nekiállunk kenyeret sütni, már csak a megfelelő alapanyagok, esetleg gépek beszerzése van hátra. Hiszen manapság óriási kínálat van különféle lisztekből, lisztkeverékekből is. Van amelyhez szinte csak vizet kell adni és máris mehet a készítés. Ha nem akarunk a dagasztással bajlódni, beszerezhetőek a kenyérsütő, vagy dagasztógépek is. Sokan, sokféle módszereket, összetevőket ajánlanak, melyekből érdemes többet kipróbálni, hiszen óriási sikerélményt jelent egy szép és finom kenyér elkészítése. A boltok, pékségek polcain is hatalmas a kínálat.

Fotó: facebook