Süssünk valamit – ostoros kalács

Sokan kedvelik a kalácsot, különösen télen. Manapság szinte minden bolt, pékség, de több cukrászda is kínál különféle kalácsokat, kuglófokat. Reggelire, vacsorára önálló fogásként, de tartalmasabb levesek mellé akár ebédre is fogyasztható. Sokféle kalács létezik, mazsolás, ostoros, mákos, diós, vagy éppen üres. Fonva, vagy vekni formában, aszalt gyümölcsökkel, kakaós tésztával, vagy vegyesen is készíthető. Ha a kalács töltetlen, kenhetünk rá lekvárt, mézet, vajat és fogyaszthatunk mellé kakaót, kávét, teát, vagy tejet is. És ha megmarad, akkor sem kell kidobni, hiszen készülhet belőle kalácsfelfújt, vagy édes morzsa, esetleg bundás kalács is.

Kalácsfelfújt egyébként nem csak finom, hanem gazdaságos is, hiszen maradékmentő étel. A készítésénél az sem okoz problémát ha a kalács már szikkadt, esetleg kissé száraz. Néhány hozzávaló segítségével egy teljesen új süteményt készíthetünk. Ma már az interneten rengeteg receptet találhatunk és válogathatunk a különféle kalácsfelfújtak közt. A kamra, a hűtő polcait szemügye véve és feltérképezve az alapanyagokat, jöhet is az elkészítés. Számos verziója létezik. Lehet narancsos, almás, tejszíne, lekváros, aszalt gyümölcsös, csokis és még sorolhatnánk a lehetőségeket.

Ez a finom kelttészta azonban kaphat vajas – kakaós tölteléket is, így lesz belőle otoros kalács, vagy csurgós kalács. Miután a kelt tésztát jól kidagasztottuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük, 6 cipóra osztjuk és letakarva még fél órát kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket, melyhez a lágy margarint simára keverjük a cukorral és a kakaóval. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel, és feltekerjük. 3-3 rudat copffá fonunk, így 2 kalácsunk lesz. A fonott kalácsokat még kicsit kelesztjük, majd megkenjük tojássárgájával. Körülbelül 30 percig sütjük a gázsütő 5-ös fokozatán.