Véget értek az ünnepek és elkezdődött az új esztendő, amely bizonyára sok mindent tartogat a számunkra. Bizonyára sokaknál megtalálhatóak maradékok, melyeket lefagyaszthatunk, vagy újabb ételeket csinálhatunk belőlük. A húsokkal egyszerűbb, mert felhasználhatjuk rakott ételekhez, húsos salátákhoz, de ledarálhatjuk és készülhet belőle a spagettimártás, vagy chilis bab, esetleg pizza. A húsleves alaplevek is lefagyaszthatóak és később más leves, készétel, vagy rizs készítésénél újra használhatóak. Talán sokan nem is tudják, hogy milyen fantasztikus desszert készíthető maradék kalácsból, ez a kalácsfelfújt.
Kalácsfelfújt nem csak finom, hanem gazdaságos is, hiszen maradékmentő étel. A készítésénél az sem okoz problémát ha a kalács már szikkadt, esetleg kissé száraz. Néhány hozzávaló segítségével egy teljesen új süteményt készíthetünk. Ma már az interneten rengeteg receptet találhatunk és válogathatunk a különféle kalácsfelfújtak közt. A kamra, a hűtő polcait szemügye véve és feltérképezve az alapanyagokat, jöhet is az elkészítés. Számos verziója létezik. Lehet narancsos, almás, tejszíne, lekváros, aszalt gyümölcsös, csokis és még sorolhatnánk a lehetőségeket.
Tejszínes kalácsfelfújt sárgabaracklekvárral
Hozzávalók: 350g kalács, 4 db tojás, 60g cukor, 80g vaj, 1,5 dl habtejszín, 5 dl tej, 100g sárgabaracklekvár.
Elkészítése nagyon egyszerű, Először felkockázzuk a kalácsot. Majd egy nagy keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a cukrot, a vajat, a tejszínt és a tejet. Ehhez hozzáadjuk a kalácsot, átforgatjuk, majd hagyjuk, hadd szívja meg magát. Egy hőálló tálat kivajazunk, majd belekanalazzuk a létől megduzzadt kalácsdarabokat. A tetejére kanalazzuk a sárgabaracklekvárt, majd 180°C-ra előmelegített sütőbe dugjuk, és 25-30 percet sütjük. Ez ennyire egyszerű.
Jó étvágyat kívánunk!