A választások ideje alatt természetes, hogy megszaporodnak az út menti plakátok, amelyeket nem csak hivatalos plakáthelyekre, hanem oszlopokra, falakra, néha közlekedési táblákra is helyeznek. És sajnos gyakori jelenség az is, hogy ezek a plakátok nem maradnak érintetlenül. Kevésbé rossz esetben csak kifestik őket, esetleg odaírnak rá valamit vagy matricákat ragasztanak rá, ugyanakkor arra is látunk példát, hogy eltávolítják, sőt, szét is verik őket, esetleg matricákat ragasztanak rá.

Az MKKP plakátjai sem úszták meg…

Szögezzük le az elején: egyik plakátrongálás sem helyénvaló. Akár zavarja az embert a kihelyezett plakát, akár az adott párt tevékenységével nem ért egyet, akár magából a politikából ábrándult ki valaki örökre, az nem megoldás, hogy a plakátokon vezetjük le a dühünket. Ettől semmi nem fog változni, csak más emberek munkája megy tönkre. Úgyhogy én pártpolitikától függetlenül elítélem azt, ha valaki ilyen lépésre szánja el magát.

A mellett viszont nem tudok elmenni, hogy számos Fidesz-közeli portálon és jobboldali képviselő-jelöltek bejegyzésében is szerepelt, hogy a „Baloldal rongál”, és, hogy „Baloldali aktivisták” rongálják a Fideszes plakátokat. Na, itt viszont már azt mondom, hogy álljunk meg egy pillanatra! Egyfelől messzemenőkig nem csak Fideszes plakátokat rongáltak meg, hanem baloldali, és a kispártok jelöltjeinek a plakátjait is, sőt, a pártnélküli jelöltek, például Bognár Szilvia is, beszámolt hasonló eseményről. Másrészről végignéztem jópár jobboldali bejegyzést, hogy megnézzem, milyen bizonyítékok vannak benne arra, hogy baloldali aktivisták szervezett akció keretében csinálták mindezt.

A válasz egyszerű: semmi. Sem egy kamerafelvétel, sem egy fotó, de még csak egy békés járókelő nyilatkozata sincs, aki meg tudná erősíteni, hogy ezek az emberek baloldali aktivisták voltak. Az egyetlen bizonyítékoknak látszó dolog a rossz állapotban lévő plakátok, amik azonban az elkövető kilétére vonatkozóan semmilyen bizonyítékot nem jelentenek.

Magam is körbejártam sokszor a várost és direktbe figyeltem, hogy a plakátok sorsa miként alakul. Számos olyan esetet láttam (a Rákóczi úton, a Lidl mellett a Szövetség utcánál, de az autóbusz-állomásnál is), ahol a tábla valóban nem volt a helyén, viszont szépen le volt rakva a fal mellé támasztva. Ezeknél az eseteknél azt gondolom, hogy nyilvánvalóan nem történt szándékos rongálás, valószínűleg az eleve rosszul felhelyezett plakát nem bírta az időjárás terheit, és egy jóhiszemű ember próbálta a körülményekhez képest biztonságba helyezni a maradványokat.

Ez aligha fog sokáig így maradni…

Persze van olyan eset is, ahol nyilvánvaló a rongálás, különösen, ha firkálásra, matricázásra, vagy a táblák széttörésére kerül sor. De itt is feltehető a kérdés: az hogy ez egy Kővári- vagy Hoppál plakáttal történik, azt jelenti, hogy a tettes egy baloldali aktivista volt? Had soroljak fel néhány másik forgatókönyvet:

  • A rosszul felhelyezett plakát leesett, és zuhanás közben megsérült.
  • Néhány fiatal menőnek érezte magát, ezért kifestettek pár plakátot.
  • Egy motoros, bicajos vagy épp autós ledózerolta a rossz helyre kitett táblát (ilyen hozzászólás konkrétan van a Bamán a cikk alatt).
  • Egy ideges vagy ittas ember épp azon vezette le a dühét.
  • A Fidesz szándékosan megrongálta pár plakátját, hogy propagandát gyártsanak (jó, ez elég kisstílű lenne és nem is feltételezem, hogy így történt de az elméleti lehetőség megvan).
  • Más pártok aktivistái tették ezt (a NÉP-pártos matricák, amelyekkel a képeken szereplő politikusok száját ragasztották le, eléggé erre utalnak).
  • Egy a politikából kiábrándult személy így ad hangot a véleményének.
  • De az is lehetséges, hogy egy valóban baloldali érzelmű ember – aki nem aktivista – spontán, szervezett kereteken kívül döntött úgy, hogy őt zavarja a plakát.
Ezt vajon ki csinálta?

És persze igen, arra is van esély, hogy egy szervezett, baloldali akció keretében történtek, de ez egy opció a sok közül. Most gondoljunk bele, hogyha én idehoznék egy megrongált Melláros fotót és írnék egy cikket „A Fidesz-aktivisták törnek-zúznak” címmel. Valószínűleg a Fideszesek kapnák fel elsőre a vizet és írnának megszámlálhatatlan kommentet, hogy mit degradálom őket bizonyítékok nélkül. És igazuk is lenne.

Épp ezért úgy gondolom, hogy mielőtt ilyen állításokat teszünk, illik azt bebizonyítani. Ha pedig nincs bizonyíték, akkor nem a másik oldalra kell kenni a dolgokat. A Bahír eddig is ennek szellemében írt az eseményekről és csak akkor számoltunk be arról, hogy egy párt tagjai vagy aktivistái tettek valamit, ha erre bizonyítékunk is volt. Bízom benne, hogy a továbbiakban a többi baranyai médium és képviselő is ennek szellemében fog a témához hozzáállni.