A zsázsa vagy más néven kerti zsázsa (Lepidium sativum), hazánkban nem tartozik a népszerű zöldfűszerek közé. Pedig mindazok mellett, hogy nagyon finom és egészséges, a kertben való nevelés mellett cserépben, ládában is termeszthető. Az ültetéstől az aratásig mindössze két hétre van szükség!

Mit érdemes tudni a családjáról? A zsázsa a keresztesvirágúak családjába tartozik, mint a káposzta.Színben azonos rokonánál sokkal rövidebb tenyészidővel számolhatunk, hiszen a zsázsa mag mindössze 12-14 nappal az elvetése után már fogyasztható.

Elődeink körében valószínűleg nagy népszerűségnek örvendett, mert a népnyelv számtalan néven illette. Ismeretes volt például salátatorma, vadmustár, kerti tormafű néven. Itt álljunk is meg egy szóra, mert ez az elnevezés igencsak találó! A zsázsa íze ugyanis megtévesztésig hasonlít a torma ízvilágára.

A kerti zsázsa teljesen kifejlett korában sem nő 30-50 centiméternél magasabbra. Az ízletes, finom, zöld levélkék fogyasztásra a legalkalmasabbak 6-8 centiméteres hajtás magasságban.

A bizonytalan származású kerti zsázsa Kelet-Ázsiából, más vélemények szerint Afrika északi részéről származik. Egy biztos, az ókorban már közkedvelt növény volt. A rómaiak igazi afrodiziákumot láttak benne, és előszeretettel fogyasztották salátákban, főzelékekben és fűszerezték vele számtalan ételüket.

Termesztés szempontjából a zsázsa igénytelen, ezért is ajánlható könnyű szívvel a cserépben, illetve ládában való termesztésre. Másik nagy előnye, hogy elképesztően gyors növekedésű. A magokat kerti termesztés esetén, március végén, közvetlenül a talajba kell elvetni. Beltérben történő termesztéskor a magok egész évben vethetők. Magja nem csak a földben fejlődik kitűnően, de akár vattába vagy gézlapok közé szórva a magokat, vízzel és tápanyaggal bőven ellátva ugyancsak remekül nevelhető a zsázsa.

A zsázsa élettani szempontból nagyon értékes növény, mivel fogyasztásával jelentős mennyiségű A-, B1- és C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Karotint és sokféle ásványi sót, elsősorban főként káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz. A kiváló téli vitaminforrása mellett vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatása is ismert ennek az igénytelen, kora tavaszi, apró, zöld fűszernövénynek. Nos, ha még ez sem győzte meg a hasznosságáról, akkor jó ha tudja, hogy vizelethajtóként, vércukorszint csökkentőként, vörösvértest képzést serkentőként, idegerősítőként is használják!

Vitaminok mellett illóolajokat is tartalmaz, amelyek segítenek az étvágy növelésében. A téli időszakban, mikor kevés egészséges, frissen szüretelhető fűszerhez juthatunk, a zsázsa nagyszerű friss, zöld vitaminforrás a szervezetünk számára.

Gasztronómiában történő felhasználására számtalan lehetőség nyílik. Enyhén csípős íze, ami a tormához, mustárhoz hasonlít, adja a lehetőséget a szendvicsek ízesítésére. Halak mellé készített saláták kiváló zöldfűszere. A legegyszerűbb vajas kenyéren is megállja a helyét! Mártások készítésénél se feledkezzünk meg róla. Teát is készítünk belőle. Amennyiben nincs lehetőségünk a folyamatos ültetésre, nagyszerű megoldás lehet, ha kis csomagokba kötve lefagyasszuk. Természetesen a friss növény ízével nem vetekszik, de remek szükségmegoldás.

Cserépben történő neveléskor a zsázsa levéltetű riasztó hatását is kihasználhatjuk. Helyezzük a szobanövények közé, üde, zöld színével lakást is díszít, miközben megvédi a szomszédos növényeket. Szabadföldi vetés esetén távol tartja a kártevőket a salátáktól és a káposztaféléktől.

Forrás: balintgazda.hu, hazipatika.com, wipipedia.org

Fotók: wikimedia.org