Nemes Balázs a Momentum politikusa, Pécs Megyei Jogú Város innnovációért, ifjúságért és testvérvárosi kapcsolataiért felelős biztosa nyilvános Facebook posztban fejtette ki a véleményét az egyetem átalakításáról, illetve felszólította az EHÖK-öt, hogy foglaljanak állást. Tegyük hozzá, utóbbinak valóban ideje lenne. Íme Nemes Facebook posztja, változtatások nélkül:

Pécs Megyei Jogú Város innnovációért, ifjúságért és testvérvárosi kapcsolataiért felelős biztosaként, ifjúsági portfólióm érintettsége okán az alábbiakról tájékoztatom a nagyközönséget:

A mai nap folyamán telefonon érdeklődtem az alapítványi átalakítás körülményeiről az EHÖK vezetőségénél. Igyekeztem konkrét információkhoz jutni, de ebben sajnos nem jártam sikerrel, továbbra is a hivatalos csatornákat ajánlották figyelmembe, tekintettel arra, hogy az előkészítés ezen korai szakaszában nem tudnak azokon túlmenő információkkal szolgálni.

Erre válaszul azért megjegyeztem, hogy 48 órával vagyunk a szenátusi döntés előtt, így azért az előkészítést ‘korai’-nak nevezni legalábbis furcsa.

Arra a kérdésemre, hogy lesz-e csütörtökön szavazás az alapítványi átalakításról, és azon az EHÖK milyen álláspont mentén fog szavazni, azt a választ kaptam, hogy aznap lesz határozati javaslat a témában.

Természetesen előfordulhat a napirendre vétel elutasítása is, ugyanakkor azt gondolom, hogy a több, mint húszezer pécsi egyetemi polgárnak, a több, mint négyezer egyetemi alkalmazottnak, a PTE múltjában és jelenében résztvevő közösségnek, öregdiákoknak és bizony a város teljes lakosságának joga van transzparensen értesülni a tárgyalások állapotártól. Ha ezt az egyetem vezetősége és a kancellár nem tette meg, akkor a hallgatói önkormányzat feladata kiharcolni a transzparenciát.

A fentiek értelmében felszólítom a PTE EHÖK vezetőségét, hogy 24 órán belül, azaz 2021. január 20. 16:00 óráig hivatalos csatornáin és a közösségi médiában, valamint az országos médiában (televíziók, internetes és nyomtatott hírlapok, oldalak) tegye közzé egyértelműen az alapítványi átalakítás kapcsán képviselt álláspontját, valamint tervezett szavazatát.

Ez a garanciája annak, hogy a nemrég megválasztott, új PTE EHÖK vezetőség megszolgálja mandátumát. Ne legyenek kétségeink ugyanis; az új, alapítványi szerkezetben a hallgatói önkormányzás meg fog szűnni. Ezért aki most azt gondolja, hogy különalkukkal nyerhet valamit, az feláldozza méltóságát és becsületét a PTE-vel szemben felsorakozó pénz és politikai befolyás oltárán.

Bízom az EHÖK vezetőségének belátásában, így abban, hogy amennyiben csütörtökön valóban sor kerül a szavazásra, úgy határozottan ellenezni fogják azt, és ezt a szavazást megelőzően egyértelműen és megnyugtatóan közlik a város polgárságával.