Akár pünkösdig is életben maradhatnak a mostani korlátozások, véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Így az éttermek csak elvitelre, vagy kiszállításra adhatnak ételeket, a szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket, ahogy teszik azt november óta, és tették az első hullám során. Az egész szakma áll a kivéreztetés szélén, ezrek mehetnek csődbe, és zárhatnak be végleg, ha még hónapon keresztül kell zárva tartaniuk.

Ahogy egy nevének elhallgatását kérő vendéglátós nyilatkozott:

„Tovább már nem bírjuk, se én, se mások. Hiába fizeti a kormány a bérek felét, a másik felét, vagy éppen a bérleti díjat továbbra is állnom kellene, úgy, hogy a bevételeink jelentősen visszaestek. Ha napokon belül nem nyithatok ki, úgy csődbe megyek, és minden alkalmazottam az utcára kerül”

Az egész szakma, szerte Európában óriási bajban van a lezárások miatt. Ausztriában egy nő 10 milliós bírságot megkockáztatva nyitotta ki kávézóját, hiszen már nem tudta eltartani a családját, de a lengyeleknél és az olaszoknál is történtek önkényes újra nyitások.

Egy másik, szintén névtelen forrásunk úgy véli, hogy a hazai iparág a végén a NER kezébe kerülhet, akik fillérekért vásárolhatják majd fel a csődszélén lévő éttermeket, hoteleket, vendéglátóhelyeket. Ahogy ő fogalmazott

„Egyszer majd bekopok hozzánk Mészáros Lőrinc egyik megbízottja, egy visszautasíthatatlan ajánlattal.”

És az ajánlat tényleg visszautasíthatatlan lesz, ha még hónapokon keresztül lesz deficites az üzletük. És amennyiben valóban Pünkösdig marad a lockwodn, akkor ez egy nehezen elkerülhető forgatókönyv lesz.

Végleg bezárnak azok a helyek, amiket szerettünk. Ahová a barátainkkal jártunk, ahová randizni mentünk, ahol jókat ettünk, ittunk, ahol megannyi szép élményt éltünk át. Bezárnak azok a helyek, amik családivállalkozásként működtek, nulláról építkeztek, kemény évek kitartó munkáival lettek bejáratott, közkedvelt vendéglők, kávézók, kocsmák. Bezárnak, és soha többet nem nyitnak ki. Bezárnak és az alkalmazottjaikat kénytelenek lesznek szélnek ereszteni.

Ahogy az egyik vendéglátós foglalta össze:

„A plázák nyitva vannak, az emberek járnak-kelnek, vásárolnak, tömegközlekednek, dolgoznak, egyszóval érintkeznek egymással. És ez így van jól. De akkor kérdem én, mi miért nem lehetünk nyitva? A plázákban nem fertőz a vírus, az éttermekben igen?

Természetesen minden biztonsági intézkedésre odafigyelnénk, ha kell lázat mérnénk, csak engedjenek minket újra dolgozni, hogy eltarthassuk a családjainkat.”

Magyarországon szerveződik egy önkényes a polgári engedetlenséget is kimerítő újra nyitási platform, amihez a hírek alapján napról napra több, és több végtelenül elkeseredett és a szakadékszélén álló vendéglátós csatlakozik. Ahogy egyikük mondta

„Ha meg kell halni, legalább állva haljunk meg.”